Žalobce i vyšetřovatel přišli do sněmovny Foto: archiv

Poslanci ustavili volební komisi, zastoupeny budou všechny kluby

Pracovní skupina poslanců dnes ve Sněmovně ustavila sněmovní volební komisi, která má především zajišťovat volby do funkcí a orgánů na ustavující schůzi Sněmovny. Komise bude mít 19 členů a zastoupeny v ní budou všechny sněmovní strany. ČTK to dnes po jednání skupiny řekl bývalý místopředseda Sněmovny a kandidát na jejího nového předsedu Radek Vondráček (ANO).

K rozhodnutí o 19 členech podle něj pracovní skupina dospěla, protože jde o nejnižší liché číslo, při kterém je zastoupeno všech devět poslaneckých klubů. Klub ANO bude mít v komisi osm zástupců, větší kluby po dvou, menší kluby po jednom zástupci.

Hlasování o počtu členů bylo podle Vondráčka jednomyslné. „Stejně tak jednomyslně jsme schválili nominace jednotlivých klubů,“ uvedl.

„Navrhli jsme, aby komise v tomto složení pracovala po celé volební období s tím, že ale konečné slovo v téhle věci má vždy plénum,“ řekl. Poznamenal, že poslanci mohou na ustavující schůzi Sněmovny příští pondělí navrhnout, aby v tomto složení komise fungovala pouze na první schůzi. Tento scénář ale nepředpokládá.

Ve středu si komise ze svého středu zvolí předsedu a místopředsedu. ANO navrhne dosavadního předsedu komise z předchozího volebního období a svého člena Martina Kolovratníka.

Volební komise během volebního období zajišťuje volby do sněmovních orgánů a funkcí. Zajišťuje volby i do dalších funkcí mimo Sněmovnu, o jejichž obsazení rozhodují podle zákona poslanci. Jde například o volbu členů širšího vedení Nejvyššího kontrolního úřadu nebo mediálních rad.

(čtk)