Vlastimil Matula se svým obhájcem Lukášem Trojanem na archivní fotografii Foto: Eva Paseková

Soud zastaví trestní stíhání zesnulého soudce Matuly

Předseda senátu Jan Kareš dnes odročil případ zesnulého bývalého soudce Vlastimila Matuly na neurčito. Učinil tak na žádost jeho obhájce Lukáše Trojana. „Obdrželi jsme ze strany obhajoby fotokopii zprávy z jihlavské nemocnice,“ uvedl Kareš s tím, že k zastavení trestního stíhání dojde až po oficiálním potvrzení úmrtí a založení dokumentu do spisu.

Vlastimil Matula (46) zemřel o uplynulém víkendu. Podle informací České justice se potýkal se srdečními problémy. 

Matulu v létě Obvodní soud pro Prahu 2 nepravomocně potrestal podmíněným trestem za to, že při své stáži na ministerstvu spravedlnosti zmanipuloval stížnost pro porušení zákona, kvůli níž se následně dostali z vězení zloději Josef Blažek a Rudolf Tesárek. Případ se na začátek vrátil po zásahu Ústavního soudu. Bývalý soudce Okresního soudu v Kladně označil rozsudek za skandální a odvolal se. K soudu se již ale nedostavil. „Můj mandát coby obhájce zanikl, ale jsem povinen poskytnout podle zákona o advokacii klientovi službu,“ uvedl Lukáš Trojan. Jeho návrh na odročení kvitovala i státní zástupkyně. Soud musí získat oficiální úřední dokument, aby kauzu mohl uzavřít. „Poté nepochybně rozhodneme, jak velí zákon, tedy v neveřejném zasedání trestní stíhání zastavíme,“ sdělil Kareš.

Podle současné právní úpravy představuje smrt obviněného podle vůle zákonodárce objektivní okolnost, se kterou je v zásadě spojen zánik trestněprocesního vztahu mezi orgány činnými v trestním řízení a osobou, proti níž se trestní řízení vede. Jestliže obviněný zemřel, je to obecně překážkou jeho trestního stíhání podle § 11 odst. 1 písm. e) trestního řádu, která vede k nezahájení nebo k zastavení trestního stíhání.

(epa)