Vytvoření nového procesního kodexu je i v programovém prohlášení Babišovy vlády Foto: archiv

ÚS zamítl stížnost firmy Bourke Trust ve vleklé insolvenční kauze

Ústavní soud (ÚS) dnes zamítl stížnost obchodní společnosti Bourke Trust, která patřila k věřitelům prostějovského Oděvního podniku. Firma nesouhlasila s ústní dohodou o konkrétní transakci na finančním trhu mezi Oděvním podnikem a Českou spořitelnou jako dalším velkým věřitelem.

Už minulý týden plénum Ústavního soudu zamítlo návrh Bourke Trust na zrušení části insolvenčního zákona.

Ústavní stížnost byla podle soudců pouhým „nosičem“ návrhu na zrušení části zákona. Pokud návrh neuspěl, nemohla pak uspět ani stížnost. „Za situace, kdy je třetí senát právním názorem Ústavního soudu na otázku ústavnosti uvedených ustanovení vázán, nemohl než považovat ústavní stížnost za nedůvodnou,“ popsala mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Firma Bourke Trust se dříve jmenovala Pyrghos Lefkos a patřila k největším věřitelům Oděvního podniku, který skončil v konkurzu. Odpůrčí žalobou se domáhala určení, že dohoda z let 2009 a 2010 mezi Oděvním podnikem a Českou spořitelnou je neúčinná. Soudy ale odpůrčí žalobu odmítly, protože zákon dává pravomoc k jejímu podání jen insolvenčnímu správci, nikoliv jednotlivým věřitelům.

V ústavní stížnosti a připojeném návrhu na zrušení části zákona firma tvrdila, že justice porušila její vlastnické právo, ale také právo na přístup k soudu. Podle ústavních soudců ale zákon není protiústavní, určitá míra „kolektivizace“ v insolvenčním řízení je prý nezbytná. Jednotlivý věřitel totiž „nehraje jen sám za sebe“, jeho kroky se mohou pozitivně i negativně odrazit v právní sféře dalších věřitelů. ÚS také zdůraznil zájem na rychlosti insolvenčních řízení.

„My jsme navrhli optimalizaci insolvenčního řízení, která by mohla vést k vyšším výtěžkům v insolvenčním řízení. Samozřejmě nejsme šťastni z toho, že ÚS se touto cestou nevydal,“ řekl minulý týden advokát firmy Bourke Trust Tomáš Troup.

Oděvní podnik požádal o vyhlášení insolvence v lednu 2010, důvodem byly nahromaděné dluhy. Soud nejprve v březnu 2010 souhlasil s reorganizací, podnik ale neměl dostatek peněz a plán vzdal. V květnu 2010 byl vyhlášen konkurz, který byl následně zrušen kvůli žalobě České spořitelny, která se nedostala do věřitelského výboru. Podruhé byl konkurz na firmu vyhlášen v květnu 2011, poté začal rozprodej jejího majetku, včetně ochranných známek.

(čtk)