Předseda právního výboru Marek Benda Foto: Facebook

Ústavně právní výbor by měl vést Marek Benda (ODS)

Několik dní před zahájením ustavující schůze Sněmovny se už rýsuje, kdo by mohl stanout v čele většiny výborů dolní komory. Pro samotnou schůzi je ale důležité jen zřízení mandátového a imunitního výboru, jehož vedení stále jasné není. Budoucí členové dalších výborů si budou volit předsedy až po této schůzi, dolní komora je bude potvrzovat později.

Mandátový a imunitní výbor patří mezi výbory, o jehož vedení projevil zájem blok ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Podle dnešních kuloárových informací volba předsedy nebude detailněji dohodnuta, nejsou známi ani případní kandidáti. Vítězné hnutí ANO nominanta s největší pravděpodobností nepostaví.

Tento výbor Sněmovna zřizuje jako první hned první den ustavující schůze. Výbor při schůzi ověřuje platnost volby poslanců. Vybírat předsedu by mohli jeho budoucí členové už v úterý. Ostatní výbory plénum jen zřizuje a rozhoduje o počtu jejich členů až na konci ustavující schůze. Zvolené předsedy potvrzuje obvykle na druhé povolební schůzi.

Hnutí ANO se nově postavilo proti tomu, aby ODS vedla branný výbor. Do jeho čela strana nominovala Janu Černochovou. „To už neplatí,“ řekl ČTK a serveru iDNES předseda nejsilnější frakce Jaroslav Faltýnek. Dál ale záležitost nerozvedl. Stále platí, že ODS by mohla vést školský výbor, do jehož čela navrhla Václava Klause mladšího, a poměrně vlivný ústavně-právní výbor, jemuž by mohl předsedat Marek Benda. Zájem o jeho vedení měla exministryně Helena Válková, ANO o něj ale zájem neprojevilo.

Obdobně vlivný rozpočtový výbor zřejmě povede KSČM, nejčastěji přitom padá jméno Miloslavy Vostré. Dalšímu silnému výboru, a to hospodářskému, by mohl předsedat Radim Fiala z SPD. Hnutí Tomia Okamury patrně získá i vedení bezpečnostního výboru, jméno kandidáta zatím známé není. Předsednická křesla dvou výborů by měli dostat Piráti, a to výboru pro veřejnou správu a pro životní prostředí. První z nich pravděpodobně povede stranický šéf Ivan Bartoš, druhý Dana Balcarová.

Sociálním demokratům by měla připadnout pozice v čele zahraničního výboru, padá jméno dosluhujícího ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Zájem o vedení tohoto výboru má i TOP 09 pro někdejšího ministra zahraničí a jeho předsedu v minulém volebním období Karla Schwarzenberga. Jeho šance jsou ale spíše menší. TOP 09, a také hnutí STAN možná vzhledem k volebnímu výsledku, od něhož se odvíjí poměrné zastoupení, nepovedou žádný výbor. Výbor pro evropské záležitosti by mohl připadnout lidovcům. V jeho čele by tak mohl znovu stanout Ondřej Benešík.

Příliš jasno není u výborů, v jejichž čele by mohli být nominanti ANO. V čele silného zemědělského výboru bude patrně pokračovat Faltýnek, sociální výbor by mohl pracovat pod vedením Radky Maxové. Organizační výbor automaticky vede předseda Sněmovny, kterým by se měl stát Radek Vondráček.

Hnutí ANO by dále mělo získat zdravotnický výbor, který by mohl stejně jako v minulém období vést Rostislav Vyzula. Je ale možné, že hnutí na tuto pozici nominuje svého zdravotnického experta Adama Vojtěcha, případně jiného, zatím neznámého kandidáta. Hnutí pravděpodobně připadne i vedení volebního výboru, který má na starosti hlavně veřejnoprávní média, a petičního výboru.

Vedle mandátového a imunitního a branného výboru není nadále jasné, které straně připadne předsednictví v kontrolním výboru.

Celkem by měla dolní komora zřídit 18 výborů, tedy stejně jako v minulém volebním období. Uvažovaný nový výbor pro elektronizaci veřejné správy nevznikne.

(čtk, epa)