Ministr Jan Chvojka a profesor Aleš Gerloch v rámci tzv. kulatých stolů ke změnám Ústavy - Foto Eva Paseková

Ústavní právník Gerloch by mohl v Babišově vládě vést ministerstvo školství

Členy menšinové vlády, na jejímž sestavení pracuje předseda ANO Andrej Babiš, by mohl být český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček, šéf Vojenského zpravodajství Jan Beroun, profesor ústavního práva Aleš Gerloch nebo ekonom Jan Švejnar. Jako jména, o kterých se mluví, je uvádějí dnešní vydání českých deníků. Podle deníku Právo nabídku odmítli šéfka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková a bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

Babiše jednáním o sestavení vlády v úterý pověřil prezident Miloš Zeman. Ve středu šéf ANO uvedl, že má víceméně jasno o obsazení sedmi až osmi křesel v kabinetu a stále hledá odborníky mimo jiné na ministerstva průmyslu, kultury a školství. V budoucím menšinovém kabinetu by měli zůstat současní ministři za ANO: Richard Brabec jako ministr životního prostředí, Robert Pelikán v čele ministerstva spravedlnosti a Dan Ťok dopravy. Ministr obrany Martin Stropnický by mohl zamířit do čela ministerstva zahraničí nebo kultury, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová podle České televize (ČT) zvažuje ministerstvo obrany.

Možným šéfem diplomacie by mohl být podle Lidových novin (LN) Kmoníček, podle Mladé fronty Dnes (MfD) také Jan Kohout, který resort v minulosti vedl ve dvou úřednických vládách, a zájem projevila i Šlechtová. Jan Beroun by mohl zamířit do čela ministerstva vnitra nebo obrany, píšou LN. Ministerstvo obrany by podle MfD mohl vést také zástupce náčelníka generálního štábu Aleš Opata, nynější náměstek ministra Daniel Koštoval nebo bývalý vojenský představitel Česka při NATO a EU Miroslav Žižka, který ke konci roku opustí armádu.

Ministrem vnitra by se podle dříve zveřejněných spekulací mohl stát i Martin Pecina, který v čele úřadu stál ve dvou úřednických kabinetech. Jako šéfku vnitra Babiš podle ČT zvažuje také hejtmanku Karlovarského kraje Janu Vildumetzovou. Ministryní pro místní rozvoj by mohla být nynější náměstkyně na MMR Klára Dostálová, pokud Šlechtová místo opustí.

Do čela ministerstva financí by mohl šéf ANO postavit Švejnara nebo nynější náměstkyni v resortu Alenu Schillerovou, spekulují média. Vedení ministerstva průmyslu a obchodu Babiš nabídl Brabcovi, který to odmítl, LN dnes mezi možnými kandidáty uvedly miliardáře Pavla Juříčka, který je nově poslancem ANO. Jako budoucího ministra zemědělství Babiš pro ČT připustil prezidenta Potravinářské komory ČR Miroslava Tomana, který stál v čele úřadu v úřednické vládě Jiřího Rusnoka. Podle LN má na funkci šanci poslanec ANO Karel Tureček.

Ministerstvo školství by podle MfD mohl vést Gerloch nebo další nový poslanec ANO, hejtman Moravskoslezského kraje a bývalý rektor Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák. Gerloch listu řekl, že by to bylo velmi vážné rozhodování. Funkci odmítl převzít rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek a doporučil současného náměstka v resortu Roberta Plagu, o kterém se podle LN jako o možném ministrovi také mluví.

Do čela ministerstva zdravotnictví by se mohl postavit poslanec ANO a Babišův poradce v tomto oboru Adam Vojtěch, píšou deníky. Jako tip na šéfa ministerstva kultury se objevuje končící rektor brněnské Janáčkovy akademie múzických umění Ivo Medek, píšou LN.

Ministryní práce a sociálních věcí by se podle spekulací médií mohla stát Vildumetzová, středočeská radní pro zdravotnictví Jaroslava Němcová, ředitelka teplického úřadu práce Martina Bečvářová (všechny ANO) nebo bývalá šéfka Úřadu práce ČR Marie Bílková, která patřila ke kritikům dosluhující ministryně Michaely Marksové z ČSSD.

Nynější vláda má včetně premiéra 17 členů, Babiš už avizoval, že nechce obsazovat pozici ministra pro legislativu a lidská práva. Babišova vláda podle dosavadních vyjádření dalších sněmovních stran zřejmě v dolní komoře nezíská důvěru. Zeman už avizoval, že by v takovém případě dal šéfovi ANO druhý pokus k sestavení kabinetu.

(čtk, epa)