Právnická fakulta Univerzity Karlovy v Praze Foto: PF UK

Ve středu se koná Noc na právnické fakultě, začne debatou prezidentských kandidátů, končí Kafkou, Švejkem a Čínou

První ročník festivalu fakulty práva Univerzity Karlovy v Praze Noc fakulty se odehraje v noci ze středy 8. listopadu 2017 na čtvrtek 9. listopadu 2017. Program, v jehož rámci se představí 40 přednášejících, začne debatou prezidentských kandidátů od 17,00 hodin. Večer pak vystoupí Jan Kysela, Marek Antoš, Aleš Gerloch, Tomáš Gřivna, Robert Němec a další hvězdná jména. Akce právníků, studentů a akademiků končí oficiálně o půlnoci.

Cílem festivalu Noc fakulty je podle zaštiťujícího děkana fakulty prof. Jana Kuklíka představit Právnickou fakultu UK nejen z hlediska kvality vědy, ale také jako „příjemný prostor pro diskusi, zajímavá setkání a obohacující zkušenosti“.

Možná právě proto začne akce v 17,00 hodin diskusí prezidentských kandidátů, která podle programu potrvá tři hodiny. Na diskusi kandidátů na prezidenta ČR navážou od osmé hodiny večerní  přednášky ve čtyřech panelech a jednom workshopu: „Program samotný začíná od 17:00, avšak jeho hlavní část a oficiální zahájení je pro Vás připraveno od 19:30. Po celý večer až do půlnoci se můžete těšit na 40 přednášejících působících v rámci 4 panelů, 11 samostatných přednášek, 3 diskuzí a 1 workshopu,“ upřesňuje plán pozvánka na akci.

Kam a na koho?

Podle témat a jmen se „to nejlepší z českého práva“ odehraje právě od osmi hodin večer a zájemci budou muset prokázat schopnost řadit priority a rozhodnout se – kam a na koho jít: V tomto čase si děkan fakulty Jan Kuklík, právníci Jan Kysela, Marek Antoš a Miluše Kindlová spolu s filozofem Václavem Bělohradským položí otázku, zda se liberální demokracie omrzela.

V další sekci s názvem „Právo jako fenomén“ přednese referát Aleš Gerloch. Současně praktickou přednášku na téma Odměny studentů v advokátních kancelářích uvede za Českou advokátní komoru advokát Robert Němec, zatímco advokát Tomáš Gřivna bude v totožném čase přednášet na téma Právo na obhajobu a média. Další zajímavé téma od 20,00 hodin je Právo a sdílená ekonomika, ke které se vyjádří rovnou tři právníci.

Ani rozhodnutí, na kterou ze závěrečných půlnočních přednášek jít, nebude jednoduché: Od 23,00 se konají mimo jiné přednášky Zakázané techniky mediace, Kafka Švejk a právo, ale také Eugenika 21. století o projektování dětí nebo přednáška dvou právníků Podnikání v Číně.

Podle pozvánky se po celou dobu bude navíc odehrávat doprovodný program, vystoupení sboru Pedagogické fakulty UK, studentských kapel, komentovaných prohlídek fakulty či vědu podporujícího stand-up Science slamu CUNI, kde svůj výzkum představí studenti rozličných fakult Univerzity.

Vedle pedagogů Právnické fakulty vystoupí také odborníci z 2. lékařské fakulty, Filosofické fakulty, Fakulty sociálních věd, Fakulty tělesné výchovy a sportu či z Akademie věd. Celý program bude probíhat v 7 učebnách a Bazénu fakulty.

(ire)