Zaměstnanci Vězeňské služby Ilustrační foto: archiv

Vězňů přibývá, Pelikán žádá 189 nových příslušníků Vězeňské služby

Vězeňská služba požaduje pro příští rok navýšení tabulkového počtu svých příslušníků o 189 míst. Návrh, který ve středu projedná končící vláda, zdůvodňuje ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) mimo jiné vysokým počtem vězňů a potřebou zvýšit ubytovací kapacity ve věznicích. Na platy pro celkem 7624 příslušníků počítá ministerstvo s částkou 3,4 miliardy korun, vyplývá z materiálu pro vládu.

„Navýšení početních stavů příslušníků je vyvoláváno již několik let přetrvávajícím vysokým počtem vězněných osob,“ uvádí důvodová zpráva k systemizaci příslušníků vězeňské a justiční stráže pro rok 2018.

Vězeňská služba v návrhu rekapituluje, že zatímco na začátku roku 2016 bylo ve věznicích 20.866 vězňů, počátkem letošního roku jejich počet vzrostl na 22.481. Za leden až srpen jich bylo v průměru 22.711, v posledních čtyřech měsících lze pak vysledovat mírný pokles.

Autoři návrhu dále upozorňují, že při dodržení norem ohledně ubytování, tedy čtyř metrů čtverečních prostoru pro každého vězně, je kapacita českých věznic 22.705 míst. Z toho 20.671 míst připadá na výkon trestu odnětí svobody, 1882 míst pro vazebně stíhané a zbývajících 152 míst na detenční ústavy a vězeňské nemocnice.

K letošnímu srpnu tak byla ubytovací kapacita ve výkonu trestu naplněna na 113 procent, ve vazbě z 82 procent. Některé věznice byly podle statistik přeplněné o více než 29 procent. Ubytovávání vězňů totiž dále ztěžuje fakt, že některé skupiny – mladistvé, ženy či drogově závislé – je nezbytné umístit zvlášť.

(čtk)