Úřad vlády vstoupí do sporu Foto: archiv

Vláda bude u Ústavního soudu hájit registr smluv

Ústavní soud začal projednávat návrh skupiny senátorů na zrušení registru smluv. Jedním z účastníků řízení bude pravděpodobně i vláda. V Brně chce bojovat za to, aby ústavní soudci senátorské podání zamítli. O svém postupu v dané věci má končící kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) jednat podle programu ve středu.

O zahájení řízení před Ústavním soudem informoval na začátku listopadu dosluhujícího premiéra Sobotku soudce zpravodaj Jan Musil. Od té doby běží vládě třicetidenní lhůta, aby sdělila, zda využije svého práva a vstoupí do řízení o návrhu, nebo ne. V téže lhůtě má ústavním soudcům případně zaslat i podrobné vyjádření k obsahu senátorského podání.

Z předkládací zprávy pro vládu, kterou má Česká justice k dispozici, vyplývá, že se výzvou soudce zpravodaje Musila zabývali ministři vnitra, financí a spravedlnosti. „Všichni oslovení sdělili, že vstup vlády do řízení doporučují a navrhují zamítnutí předmětného návrhu skupiny senátorů,“ píše se materiálu.

Kabinet proto bude ve středu hlasovat o usnesení, že se vláda k řízení připojí. Zpracování vládního stanoviska mají dostat za úkol premiér společně s ministrem pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu a ministry vnitra, spravedlnosti a financí. Zastupovat před soudem by pak měl kabinet ministr vnitra.

Zákon o registru smluv se vztahuje na stát, kraje a větší obce, jejich podniky a další organizace. Ukládá jim, aby kvůli veřejné kontrole zveřejňovaly smlouvy s plněním nad 50 tisíc korun. Podle třiceti senátorů ale norma odporuje ústavnímu pořádku, konkrétně právu na svobodu podnikání, je v rozporu s principem rovnosti a porušuje zákaz retroaktivity. Uplatňování zákona by podle senátorů mohlo způsobit veřejnému sektoru miliardové škody. Po Ústavním soudu proto požadují zrušení celé normy, nebo alespoň jejích částí.

Lucie Nekvasilová