Žalobci poslali k soudu případ bývalého detektiva Komárka

Žalobci dnes poslali k soudu případ bývalého detektiva Jiřího Komárka obviněného ze zneužití pravomoci úřední osoby. Týká se jeho loňského výroku, v němž obvinil policejního prezidenta Tomáše Tuhého z „brutálního úniku informací“. Komárkovi hrozí rok až pět let vězení a zákaz činnosti. Vyplývá to z informací, které na webu zveřejnil dozorující státní zástupce Pavel Prygl. Případ bude řešit Okresní soud pro Prahu-západ.

Generální inspekce bezpečnostních sborů Komárka obvinila na počátku letošního roku. Bývalý policista se činu podle ní dopustil porušením povinnosti mlčenlivosti a povinnosti nestranného jednání tak, jak mu ukládá zákon o policii a zákon o služebním poměru. Komárek podle inspekce porušil zákony tím, že veřejně a ještě ve služebním poměru nařkl šéfa policie z úniku informací.

Komárek už dříve několikrát zopakoval, že si za svým výrokem stojí a policejní prezident pro něj tehdy byl podezřelým. V loňském roce patřil k hlavním kritikům reorganizace části policie, kvůli změnám od sboru odešel.

Poté nastoupil na Finanční správu, která spadala pod ministerstvo financí tehdy vedené Andrejem Babišem (ANO), jenž reformu také odmítal. Pracoval tam v oddělení koordinace kontrolní činnosti. Kvůli zahájenému trestnímu stíhání je od letošního dubna postaven mimo službu.

Sloučení policejních útvarů v loňském roce odsouhlasil ministra vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který v minulosti uvedl, že se Komárek bude muset obhájit. Otázkou podle něj je, zda šlo o chybu policisty, jeho zlý úmysl nebo o snahu odstranit policejního prezidenta. Tuhý dříve konstatoval, že Komárek informaci vyslovil jen z důvodu, aby poškodil policejního prezidenta a vedení policie a cílem bylo zaútočit na vedení policie v době, kdy reorganizace začala.

Kauzu odstartovalo trestní oznámení, které na Komárka podal policejní prezident. Týkalo se podezření na zneužití pravomoci a pro pomluvu. Že by se Komárek dopustil pomluvy, se ale nakonec neprokázalo. Například kontrola Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana ukázala, že vyšetřování takzvaného úniku bylo zcela v pořádku.

Komárek odešel od policie stejně jako jeho tehdejší nadřízený a ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. Oba to vysvětlovali tím, že podle nich byla reorganizace účelová. Jejich podezření vyšetřovala sněmovní komise. Počátkem února konstatovala, že cílem loňské reorganizace policie nebylo Šlachtu odstranit. Nicméně podle poslanců vedení policie v čele s Tuhým a jeho bývalým náměstkem Zdeňkem Laubem přípravu reformy značně podcenilo a nedostatečně projednalo.

Při policejní reorganizaci vznikla Národní centrála proti organizovanému zločinu, do níž se sloučily Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a Útvar odhalování korupce a finanční kriminality. Reorganizace vyvolala roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO, kritizovali ji také někteří žalobci.

(čtk)