Liga lidských práv uvedla, že plně podporuje petice a otevřené dopisy rodičů a nabízí jim právní pomoc a možnost obrátit se na soudy Foto: archiv

Domácí porody: Soud uložil ministerstvu znovu rozhodovat o zveřejnění analýzy

Ministerstvo zdravotnictví bude muset znovu rozhodovat o tom, jestli zveřejní svou analýzu o trestní odpovědnosti žen, které rodily doma. Před lety materiál odmítlo poskytnout právničce Ligy lidských práv, která o něj požádala. Po sedmi letech soudních sporů dnes pražský městský soud vedení resortu nařídil, aby se věcí zabývalo znovu. Přímo mu ale neuložil, v jakém rozsahu by mělo informace zpřístupnit.

Analýzu o případné trestnosti rodiček při domácím porodu si ministerstvo podle Ligy lidských práv nechalo vypracovat v roce 2009. O rok později si o ni podle zákona o svobodném přístupu k informacím požádala právnička ligy Zuzana Candigliota. Úřad její žádost odmítl s odůvodněním, že se jedná o výklad právních předpisů pro jeho vnitřní potřebu. Candigliota se obrátila na soud. U něj resort později argumentoval i tím, že by se zveřejněním porušila autorská práva. Kauzou se zabýval Nejvyšší správní soud a také Ústavní soud, který ji vrátil pražskému soudu k posouzení.

Podle soudkyně Hany Veberové dnes soud ministerstvu přímo neuložil poskytnutí analýzy, protože by tak nahrazoval jeho činnost. „Bude na žalovaném (na ministerstvu zdravotnictví), aby posoudil, zda a v jakém rozsahu – zejména tedy v jakém rozsahu – tu informaci poskytne,“ uvedla Veberová. Dodala, že se jedná o „relativně jednoduchou právní analýzu, zcela obecnou“.

Podle ligy by materiál, který vznikl za peníze daňových poplatníků, měl být veřejně přístupný. Analýzu vypracovala advokátní kancelář bývalého ministra spravedlnosti Pavla Němce.

„Stát konečně po téměř desetiletém sporu rozhodl po právu,“ řekla advokátka právničky ligy Adéla Hořejší. Podle ní by nemělo být v právním státě přípustné, aby si úřad „vytipoval skupinu obyvatel“ jako třeba právě ženy, které chtějí rodit doma, a snažil se je kriminalizovat.

Ministerstvo by mělo podle Hořejší o analýze rozhodnout do 15 dnů po doručení rozsudku. Pokud by ji odmítlo zveřejnit, je žalobkyně připravena se znovu obrátit na soud. „Skutečně ale nepředpokládám, že by ministerstvo mělo jakýkoliv právní prostor pro nezveřejnění analýzy,“ dodala Hořejší.

Proti rozhodnutí městského soudu je možné podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, a to do dvou týdnů od doručení rozsudku.

Plánované domácí porody představují v Česku ožehavé téma. Některé ženy by rády rodily doma místo v porodnici, lékaři to ale většinou odmítají a označují za nebezpečný hazard pro dítě i matku.

Na Evropský soud pro lidská práva se v minulosti kvůli domácímu porodu obrátily dvě Češky. Stěžovaly si na to, že jim stát neumožnil mít péči porodní asistentky. Podle verdiktu, který padl před pár měsíci, právo rodiček na respektování soukromého a rodinného života nebylo porušeno. Podle právního zástupce jedné ze stěžovatelek Richarda Hořejšího ale dal štrasburský soud ženám v mnohém za pravdu. Uznal prý nedostatečné možnosti volby rodiček v ČR stejně jako nedostatečnou činnost ministerstva zdravotnictví v porodnictví.

(čtk)