Pod vedením ministra Roberta Pelikána je nutné vybrat členy pracovní skupiny pro přípravu případových studií, nachystat tyto studie, vybrat členy komisí a spustit první výběrová řízení tak, aby bylo možné jmenovat soudce z řad kandidátů na podzim roku 2018. Robert Pelikán Foto: Msp

Ministerstvo spouští od ledna evidenci justičních čekatelů

Ministerstvo spravedlnosti v lednu spustí centrální evidenci zájemců o pozici justičních čekatelů. Udělá tak první krok k naplnění své vyhlášky, kterou chce sjednotit přípravu budoucích soudců. Další změnou, jež by se měla projevit hned od počátku roku, je povinná účast čekatelů na vzdělávacích seminářích u krajských soudů.

Na dotaz ČTK to uvedl Jakub Říman z tiskového oddělení ministerstva.

Dosavadní ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který má pokračovat i ve vládě premiéra Andreje Babiše (oba ANO), kritizuje, že současná praxe při přípravě a výběru soudců není jednotná a transparentní. Vedle vyhlášky ohledně čekatelů sepsalo ministerstvo také instrukci, podle níž mají předsedové krajských soudů postupovat při výběru kandidátů na funkci soudce.

Předsedové soudů se změnami nesouhlasí – vadí jim mimo jiné, že jsou upraveny pouze podzákonným předpisem. Ministerstvo však na svém plánu trvá. „Je to tak, oba předpisy nabudou účinnosti dne 1. ledna 2018,“ potvrdil Říman. O sporu Česká justice dlouhodobě informuje.

„První změny se projeví již počátkem roku 2018 při přijímání nových justičních čekatelů. Centrální evidence zájemců o pozici čekatelů bude v lednu spuštěna a zájemci se do ní budou moci registrovat,“ uvedl. Registr bude mít na starosti Justiční akademie, u níž budou přihlášení následně skládat písemnou zkoušku k ověření základních odborných předpokladů.

„Po složení vstupního testu budou justiční čekatelé zváni jednotlivými krajskými soudy na výběrová řízení,“ popsalo ministerstvo. Doposud si soudy celý výběr čekatelů organizovaly samy, takto se však podle úřadu konkurzy otevřou většímu počtu lidí.

Čekatelé, kteří absolvují test a konkurz, budou v rámci tříleté služby pomáhat soudcům při jejich každodenní práci. Nově jim dvakrát do měsíce přibude povinnost účasti na školeních u krajských soudů, přičemž ministerstvo předpokládá, že zkušení soudci tam budou s čekateli probírat mj. příklady z odborných justičních zkoušek.

„Postupně by se také měl proměnit průběh přípravné služby a na soudech by mělo výrazně přibýt justičních čekatelů na úkor asistentů. Tyto změny mají však v rukou předsedové krajských soudů, takže bude záležet primárně na nich,“ konstatoval Říman.

Ministerstvo počítá s tím, že po složení justiční či jiné odborné zkoušky – například advokátní – absolvují kandidáti na funkci soudce ještě písemné i ústní výběrové řízení. Na přípravě konkurzů má úřad a Justiční akademie v novém roce „intenzivně pracovat“. „Je nutné vybrat členy pracovní skupiny pro přípravu případových studií, nachystat tyto studie, vybrat členy komisí a spustit první výběrová řízení tak, aby bylo možné jmenovat soudce z řad kandidátů na podzim roku 2018,“ uzavřel Říman.

(čtk)