Detenční zařízení Bělá Jezová Ilustrační foto: SUZ

NSS kvůli azylovému zákonu podal předběžnou otázku do Lucemburku

Nejvyšší správní soud (NSS) se kvůli novelizovanému zákonu o azylu obrátil s předběžnou otázkou na Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku. Jde o problematiku soudního přezkoumávání rozhodnutí o zajištění žadatelů o azyl. Zákon říká, že pokud se cizinec dostane na svobodu dříve, než soud rozhodne o jeho žalobě, soudní řízení se zastaví.

NSS v tom spatřuje problém, vyplývá z předběžné otázky. Novelizované znění zákona nelze aplikovat, pokud by tak cizinec přišel o jakýkoliv soudní přezkum svého zajištění, uvedl NSS s odkazem na evropské právo.

„Jedná se o značné narušení právní jistoty a legitimního očekávání zajištěných žadatelů o mezinárodní ochranu. Protiprávně zajištěným žadatelům navíc takto nastavená právní úprava odepírá právo na náhradu škody,“ stojí v předběžné otázce. Podle vnitrostátní úpravy je totiž nezbytným předpokladem pro přiznání náhrady škody to, aby soud nejprve nezákonné rozhodnutí zrušil nebo změnil.

V podobných situacích by tedy podle NSS mělo dostat přednost právo Evropské unie a soud musí rozhodovat o oprávněnosti zajištění i po případném propuštění žadatele o azyl. Předběžná otázka však směřuje ještě ke specifičtějšímu problému, a to zda má cizinec po propuštění také právo na rozhodnutí o případné kasační stížnosti, anebo zda má NSS řízení zastavit.

Podle NSS by se stát mohl zcela jednoduše vyhnout přezkoumání nějakého sporného rozhodnutí o zajištění cizince tím, že jej propustí na svobodu – například proto, že mu vyhovuje rozhodnutí krajského soudu a nechce, aby verdikt ještě zkoumal NSS.

„Takovéto svévoli nová právní úprava vysloveně nahrává,“ napsali soudci v podání, které směřuje do Lucemburku. Poukázali také na to, že NSS po novele ztrácí možnost sjednocovat judikaturu nižších soudů.

Justice se problematikou zabývá na základě případu Bělorusa zadrženého letos v Česku s padělanými bulharskými doklady. Když mu hrozilo správní vyhoštění, požádal o azyl. Úřady jej ale zajistily kvůli podezření, že jeho cílem je pouze legalizovat pobyt v Česku a vyhnout se vyhoštění. Než NSS stačil rozhodnout o jeho kasační stížnosti, Bělorus vzal žádost o azyl zpět a dobrovolně vycestoval do vlasti.

(čtk)