Není důvod omezovat držení zbraní, které k teroristickým útokům nikdy nebyly použity Foto: archiv

Senát odmítl regulaci sportovních nebo historických zbraní nesouvisejících s terorismem

Česko by podle Senátu nemělo do právního řádu zavádět ty části směrnice EU o regulaci zbraní, které nesouvisejí s bojem proti terorismu. Horní komora Parlamentu se na tom dnes shodla ve stanovisku k petici, která je namířena proti celoevropskému zpřísnění podmínek pro legální držení zbraní.

„Není důvod, aby Česká republika omezovala nad rámec nezbytný pro boj s terorismem právo českých občanů držet zbraň pro osobní obranu,“ konstatoval Senát na návrh svých výborů pro bezpečnost a lidská práva. Podle něj není důvod omezovat držení zbraní, které k teroristickým útokům nikdy nebyly použity. „A jejich charakter je ani do budoucna k páchání teroristických útoků nepředurčuje,“ uvádí se ve stanovisku. O novele Česká justice dlouhodobě informuje.

Senát tak vyšel vstříc signatářům petice z řad majitelů historických zbraní, sportovních střelců a myslivců, jichž by se směrnice také měla týkat. Historické zbraně jsou méně nebezpečné než nůž nebo mačeta. Směrnice podle senátorů některými regulacemi sleduje spíše odzbrojení veřejnosti na úroveň, která je obvyklá v některých členských zemích EU.

Česko by proto podle Senátu mělo ve své zbraňové legislativě zavést výjimky vůči směrnici EU. Při případných soudních žalobách by se ukázalo, nakolik jsou požadavky EU na regulaci zbraní oprávněné, uvedl senátor Jan Láska (za Zelené).

Unijní směrnice přijatá v březnu musí být zapracována do právních řádů členských zemí do září příštího roku. Změny by se dotkly téměř všech zhruba 300.000 držitelů zbrojních průkazů v ČR i držitelů znehodnocených zbraní nebo zásobníků, které zatím nepodléhají evidenci. Majitelé by podle směrnice měli nově registrovat také repliky historických zbraní. Zakázány mají být poloautomatické zbraně upravené z automatických zbraní, vybavené sklopnou nebo teleskopickou pažbou a se zásobníkem na více než deset nábojů u pušek a více než 20 nábojů u pistolí.

(čtk)