Jeroným Tejc bude náměstkem ředitele VS Foto: Eva Paseková

Tejc na ministerstvu spravedlnosti? Kalich hořkosti pro ČSSD, chytrý tah Pelikána

Politickým náměstkem ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) se má stát bývalý poslanec ČSSD Jeroným Tejc. S odkazem na zdroje blízké vedení hnutí ANO o tom informoval server Lidovky.cz. Tejc své angažmá na dotaz České justice odmítl potvrdit s tím, že se „baví mediálním šílenstvím“. Na ministerstvu spravedlnosti je však již místo politického náměstka, a to od prvního ledna příštího roku, v novém organizačním řádu připraveno.

Zatímco jeho bývalí spolustraníci kroutí nad takovou zprávou hlavou, Pelikánovi by jeho angažování mohlo politicky ulehčit. A nejen politicky. Skutečností je, že Tejc měl k Pelikánovi blízko již delší dobu. Když v říjnu 2015 poslanci na schůzi ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny grilovali ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, protože jim vadilo, že nováček ve vládě ignoruje význam sněmovny a na jednání s poslanci posílá své náměstky, Tejc byl ve svém vyjadřování pro média spíše zdrženlivý a prohlásil, že ministrsice osobně nedorazil, vždy ale poslal svého zástupce. Dokonce před jednáním výboru poskytl Pelikánovi svoji předsednickou kancelář (kde měl rodák z Moravy samozřejmě i zásobu dobrého vína) v níž si mohl ministr zakouřit a pravděpodobně se s ním na jednání výboru i připravit.

Tejc byl také v roce 2016 odpůrcem reorganizace policejních útvarů. Tehdy se to připisovalo jeho chladným vztahům s exministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) a vnitrostranickému rebelantství. Vedle tohoto důvodu to však bylo také kvůli jeho dobrým vztahům s exšéfem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robertem Šlachtou. S tím se seznámil ještě jako bezpečnostní expert za ČSSD v době vlády Petra Nečase, kdy byla strana v opozici a Tejc patřil k nejbližším spolupracovníkům Bohuslava Sobotky.

Krach notářského plánu

V závěru funkčního období pak už Tejc proti Pelikánovi nevystupoval vůbec. Nehlasoval dokonce ani pro vydání šéfa ANO Andreje Babiše k trestnímu stíhání. Připisovalo se to ovšem tomu, že sám veřejně prohlásil, že se chce dát po odchodu z politiky na dráhu notáře. To se mu nakonec nepovedlo, přičemž se spekulovalo o tom, že za neúspěchem byl zásah právníka Radka Pokorného, který s Tejcem má vyhrocené vztahy.
Podle všeho však za krachem Tejcovy notářské kariéry stojí osobní problémy notářky, k níž měl Tejc nastoupit a také to, že Tejc po krátké době poznal, že být notářem znamená na jedné straně sice jistý příjem, ale pro činorodého člověka, jehož jediným koníčkem byla dosud politika, je to více méně nuda. Mimochodem, angažmá Tejce skýtá Pelikánovi – vedle pozitivního bodu u premiéra Babiše, který Pokorného nenávidí – také osobní satisfakci a špílec Pokornému, s nímž ho pojí sice přátelství, ale se kterým se během ministrování pohádal.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán Foto: Msp

Od ministra Pelikána by bylo angažování Tejce chytrým tahem i směrem k justici. Dlouholetý poslanec se umí pohybovat nejen ve sněmovních kuloárech, ale má jako bývalý stínový ministr vnitra ČSSD, předseda poslanecké komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby a předseda ústavně právního výboru dobré vztahy v bezpečnostních složkách a v justici.
Osobní kontakty má, jak už bylo naznačeno výše s Robertem Šlachtou, s vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou či nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. Tejc by také mohl zastoupit místo předsedy vládních legislativců – Legislativní rada vlády by se totiž podle plánů hnutí ANO měla stát součástí resortu spravedlnosti.

Pokud se Pelikán rozhodne znovu předložit návrh zákona o státním zastupitelství, bude Tejc jeho zdatným lobbistou: návrh zákona z pera státních zástupců, který by ze státního zastupitelství učinil fakticky čtvrtou moc ve státě, totiž vždy podporoval.
A to pravděpodobně nejen proto, že to přinášelo pozitivní ohlas v médiích, ale právě i pro jeho nadstandardní kontakty s Pavlem Zemanem a Lenkou Bradáčovou. Zde však bude zajímavé sledovat, zda nebude naopak muset Tejc uplatnit svůj politický um opačně a začít špičkám státního zastupitelství pomalu dávkovat informace o tom, že jak premiér Babiš, tak prezident Zeman, s nímž má Tejc taktéž dobrý vztah, již jejich kreativnímu výkladu trestního práva a svébytné justiční politice nejsou nakloněni. Jeden kvůli podivným okolnostem zásahu v Lánské oboře, druhý kvůli vyšetřování Čapího hnízda. A že to pro některé z nich může dokonce skončit buď dobrovolným odchodem z funkce, třeba do diplomacie, anebo prostým odvoláním v případě, že se objeví nějaké selhání soustavy. Pelikánovi by mohl také pomoci zlepšit ne zcela dobré vztahy s Českou advokátní komorou či Exekutorskou komorou, u nichž má naopak Tejc pověst vstřícného a erudovaného právníka, který je vždy otevřený jejich argumentům a nevynechá žádnou jejich akci či setkání.

A pak je tu samozřejmě ještě varianta, kdy po prvním, neúspěšném pokusu, Andrej Babiš sestaví vládu novou, v níž se některé resorty prostřídají. Robert Pelikán by se mohl posunout na vnitro a Jeroným Tejc by se stal ministrem spravedlnosti. Sice z ČSSD vystoupil, ale do únorového sjezdu je času dost a jak je vidět, Andrej Babiš si osvojil jedno ze základních pravidel středověkých panovníků: když se staneš králem, musíš někoho popravit a někoho zároveň povýšit. Signál, že umí obojí, by vyslán do všech stran více než jasně.

Petr Dimun, Eva Paseková