Manželství osob stejného pohlaví uznává 16 zemí Evropské unie Ilustrační foto

ÚS: Homosexuálové v Rakousku budou moci uzavírat manželství

V Rakousku budou moci od roku 2019 uzavírat manželství i homosexuální páry. Zákony, které to dosud zakazovaly, označil ústavní soud za diskriminační, informovala dnes agentura APA. Zároveň budou moci registrované partnerství, které bylo dosud vyhrazeno gayům a lesbám, uzavírat i páry tvořené mužem a ženou.

Rakouský ústavní soud rozhodl, že současná právní úprava je v rozporu se zákazem diskriminace vyplývajícím z principu rovnosti občanů před zákonem. Stará diskriminační ustanovení soud zrušil k 31. prosinci příštího roku. Od 1. ledna roku 2019 tak budou moci homosexuálové uzavírat v Rakousku manželství.

Ústavní soud svým rozhodnutím zároveň otevřel cestu párům tvořeným mužem a ženou k uzavírání registrovaných partnerství. Této možnosti by s odkazem na manželství, které poskytuje větší práva, mohli zákonodárci ale ještě zamezit. Zákon o registrovaném partnerství v Rakousku platí od roku 2010.

„Rozlišování manželství a registrované partnerství není možné v současnosti zachovat, aniž by docházelo k diskriminaci stejnopohlavních párů,“ uvedl ústavní soud.

Předseda lidové strany (ÖVP) a pravděpodobný budoucí rakouský kancléř Sebastian Kurz se doposud stavěl k zavedení manželství pro páry stejného pohlaví odmítavě.

Od letošního října mohou homosexuální páry vstupovat do manželství také v Německu. Homosexuální manželství i adopci dětí páry stejného pohlaví legalizoval zákon, který německý parlament přijal nečekaně na konci června. V Česku mohou homosexuálové uzavírat pouze registrované partnerství a to od roku 2006.

(čtk)