Soudní znalci čelí kritice kvůli posudkům v mediálně známých kauzách Ilustrační foto

Ústecký soud zastavil řízení proti znalcům z kauzy úmrtí v Rumburku

Krajský soud v Ústí nad Labem zastavil správní řízení proti znalcům kvůli údajně špatnému posudku v kauze úmrtí v rumburské nemocnici. Uvedl to server iROZHLAS.cz na základě vyjádření dotčených znalců. Soud původně rozhodl v únoru o vyškrtnutí lékařů Radka Matlacha a Jiřího Závodského ze seznamu soudních znalců. Verdikt pak ale zrušilo ministerstvo spravedlnosti a nařídilo nové řízení.

Na základě společného posudku Matlacha a Závodského byla zdravotní sestra z Lužické nemocnice v Rumburku obžalována z šesti vražd pacientů. Závěry posudku ale odmítl znalec obhajoby i revizní posudek a soudy zdravotní sestru zprostily viny. Ústecký soud poté uvedl, že Matlach a Závodský nevykonávali svoji činnost řádně, a rozhodl o jejich vyškrtnutí ze seznamu znalců. Proti tomu se oba znalci odvolali k ministerstvu, které soudu vytklo neúplnost verdiktu a nařídilo nové projednání.

Krajský soud podle webu rozhlasu projednával práci dvojice znalců znovu od května a v prosinci řízení zastavil kvůli promlčení věci. Serveru to řekli Matlach a Závodský.

Kvůli posudku v jiné kauze je Matlach stíhán policií. Spolu s dalším lékařem Igorem Fargašem vypracoval posudek pro obhajobu v případě Petra Kramného, kterého soud pravomocně poslal do vězení za vraždu manželky a dcery elektrickým proudem. Podobně jako v rumburské kauze se Matlachův posudek rozchází s posudky protistrany a tvrdí, že manželka a dcera Kramného zemřely na otravu. Za posudek v případu Kramného byli Matlach s Fargašem obviněni z křivé výpovědi a nepravdivého posudku. Proti stíhání oba podali stížnost k Ústavnímu soudu, ale neuspěli.

(čtk)