Dnes už bývalý litoměřický soudce Josef Knotek Reprofoto: ČT

Žaloba navrhla pro bývalého soudce Knotka 5 let, ostatním podmínku

Státní zástupkyně dnes navrhla v korupční kauze bývalému litoměřickému soudci Josefu Knotkovi pět let vězení. Pro ostatní obžalované chce podmíněné tresty. Okresní soud v Jičíně dnes projednávání případu odročil na středu, kdy má padnout rozsudek. Kromě Kotka jsou obžalováni i další bývalý soudce Ladislav Jelínek, soudní zapisovatelka a dva další lidé, kteří podle spisu soudce upláceli. Líčení se koná v nepřítomnosti obžalovaných.

Státní zástupkyně Radka Pavlišová navrhla nejpřísněji potrestat Knotka, a to pětiletým vězením a peněžitým trest ve výši 150.000 korun. Ostatní by podle ní měli dostat podmíněný trest a většina i finanční postihy. „Všichni se podíleli na obzvlášť závažné trestné činnosti, kdy docházelo i k ovlivňování soudních jednání. Knotkovi ale přitěžuje, že se toho dopouštěl delší dobu a jeho činnost ukončil až zásah policie,“ uvedla Pavlišová.

Případ do Jičína vrátil Nejvyšší soud, který zrušil dříve uložené tresty nad pěti obžalovanými. Soudy svými původními rozsudky potrestaly Knotka 5,5 roku vězení, Jelínek dostal tříletou podmínku a Jiřina Šindelářová, Antonín Marčaník a Antonín Kühn dvouleté podmínky. Knotkovi a Jelínkovi hrozilo až osm let, ostatním maximálně šest let. „Ke změně důkazní situace nedošlo,“ uvedla státní zástupkyně. Obhájci pro své klienty navrhli zproštění obžaloby, případně podmíněné tresty.

U soudu dnes vypovídal jako svědek Michal Motejl. Původně v korupční kauze figuroval také, ale jeho případ byl vyloučen k samotného projednání. Za podplácení Knotka, aby ovlivnil soudní líčení, byl už pravomocně odsouzen. „Byl jsem v kanceláři pana Knotka několikrát, nevím už ale kdy. Chodil jsem za ním, bavili jsme se o fotbale. Na víc si nevzpomenu,“ řekl.

Obžaloba navrhla Knotka a Jelínka uznat vinnými ze zločinu přijetí úplatků a Knotka navíc i ze zločinu podplácení, z přečinu nepřímého úplatkářství a z přečinu zneužití pravomoci úřední osoby. Marčaníkovi, Kühnovi a Šindelářové hrozí tresty za přečin nepřímé úplatkářství.

Tři případy se týkaly údajné manipulace s termíny hlavních líčení, jedna věc manipulace se zákazem řízení a další ovlivnění trestního řízení. Podle obžaloby Knotek figuroval ve všech zmíněných případech, které staly v roce 2011. Podle spisu převzal od Kühna úplatek 30.000 korun, o které se rozdělil se Šindelářovou. Jelínkovi pak Knotek dal údajně jako úplatek za ovlivnění řízení láhev dvanáctileté whisky. Obžaloba tvrdí, že 30.000 korun nemuselo být poslední částkou, kterou obžalovaní mohli získat. Podle spisu už další plnění nenastalo, protože policie obžalované zadržela.

(čtk)