Miroslav Pelta Reprofoto ČT

Fotbalové zájezdy a lyžařské permanentky: Soudkyni Mašínovou čeká kvůli Peltovi kárná žaloba

Předsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 9 Michaela Wenzlová podá kárnou žalobu na soudkyni Sylvu Mašínovou. Informaci dnes přinesla Česká televize, zprávu potvrdil šéf pražského městského soudu Libor Vávra. Policie Mašínovou prověřovala kvůli stykům s někdejším fotbalovým bossem Miroslavem Peltou. Žena v minulosti rozhodla spor ve prospěch dalšího fotbalového funkcionáře Romana Berbra.

„Potvrzuji. Paní předsedkyně mě informovala, že na kárné žalobě pracují a že bude hotovo během tohoto nebo příštího týdne,“ řekl Vávra s tím, že o kárném řízení už ví i soudkyně Mašínová. O prohřešku soudkyně již Česká justice informovala.

Podrobnosti ohledně toho, jaké kárné opatření bude žaloba navrhovat, Vávra nesdělil. S předsedkyní Wenzlovou prý koordinoval postup, protože policie „zvolila velmi netradiční řešení“, když podnět na Mašínovou rozeslala všem možným kárným žalobcům – tedy včetně Vávry nebo třeba prezidenta republiky. Vávra pokládá za správné, aby v tomto směru konal přímý nadřízený soudkyně, tedy Wenzlová.

Na prověřování Mašínové upozornil minulý týden Radiožurnál. Uvedl, že jejími styky s Peltou se zabývala Národní centrála proti organizovanému zločinu. Policisté prý zjistili, že si Pelta soudkyni předcházel fotbalovými zájezdy nebo lyžařskými permanentkami.

Když pak žena rozhodovala spor na ochranu osobnosti mezi Berbrem a někdejším rozhodčím Tomášem Kovaříkem, dala za pravdu Berbrovi, aniž by vyslechla svědky navržené žalovaným. Podle Radiožurnálu si Mašínová telefonovala s Peltou i těsně před a po tomto rozsudku, celkově pak spolu mluvili ve 161 hovorech. Policie však dospěla k závěru, že shromážděné důkazy nenaplnily skutkovou podstatu zneužití pravomoci, a proto předala materiál možným kárným žalobcům.

Bývalý šéf českého fotbalu Pelta čelí od loňska trestnímu stíhání z ovlivňování sportovních dotací z ministerstva školství. Měsíc strávil ve vazbě, odkud rezignoval na funkci předsedy fotbalové asociace. Pelta si podle policistů zmanipulovanými dotacemi upevňoval vliv a získával sponzory pro jablonecký klub. Kriminalisté v kauze stíhají také odvolanou náměstkyní ministerstva školství Simonu Kratochvílovou, někdejšího ředitele ministerského odboru Zdeňka Břízu, předsedu České unie sportu (ČUS) Miroslava Janstu a generálního sekretáře unie Jana Boháče. Obviněny jsou i dvě právnické osoby, Fotbalová asociace ČR a ČUS.

(čtk, epa)