Příslušníci Vojenské policie Ilustrační foto: Armáda ČR

Devět let života: Soud osvobodil exšéfa elitní jednotky Vojenské policie Krčmáře

Někdejší šéf Útvaru speciálních operací (SOG) Vojenské policie Petr Krčmář a logistik jednotky Luboš Klimeš nespáchali při nákupu maskovacích oděvů trestný čin. Pražský městský soud dnes potvrdil předchozí rozhodnutí a zamítl odvolání vrchního státního zastupitelství. Verdikt je tak pravomocný. Muži při odchodu z jednací síně uvedli, že je kauza stála devět let života. Podle jejich advokátů bylo trestní řízení účelové a souviselo se zrušením útvaru.

Obžaloba tvrdila, že Krčmář s Klimešem postupovali v roce 2008 při zadání zakázky s úmyslem opatřit neoprávněný prospěch firmě HQH System. Nadlimitní zakázku totiž rozdělili na dvě menší: v elektronickém tržišti ministerstva obrany poptávali zvlášť maskovací oděv MultiCam a maskovací oděv MultiCam H20, ač podle obžaloby mělo zboží totožný charakter. HQH System pak získala obě zakázky v hodnotě 2,2 a 1,7 milionu korun, ačkoliv jiní dodavatelé mohli podle kriminalistů zboží dodat o 663.000 korun levněji.

Odvolací senát dnes ale potvrdil dřívější názor obvodního soudu, podle nějž muži neměli v úmyslu zneužít své tehdejší postavení. „Jejich obhajobu, že postupovali v dobré víře, aby zajistili svému mužstvu špičkový materiál, který v souhrnu s dalším materiálem mohl ochránit jeho životy a zdraví, vůbec nepovažujeme za vyvrácenou,“ řekla předsedkyně odvolacího senátu Eva Brázdilová.

Soudkyně se přiklonila k názoru, že SOG poptával dvě různá zboží. Upozornila mimo jiné na to, že původně měly být oděvy pořízeny v jednacím řízení bez uveřejnění, avšak oslovená státní zbrojovka Šternberk je nabídla za dvojnásobnou cenu, než za jakou nakonec SOG oděvy získal.

„Pánové konstatovali, že cena je nepřiměřená, že za ni oděvy nenakoupí, a od toho řízení odstoupili. Pak řízení proběhlo decentrálním způsobem a nutno říct, že za nižší absolutní cenu byl nakoupen v podstatě dvojnásobek materiálu,“ podotkla s tím, že obžaloba k této významné skutečnosti vůbec nepřihlédla. „Skutečně nemůžeme dovozovat, že chtěli někoho zvýhodňovat a poškozovat Armádu České republiky,“ dodala Brázdilová.

Připomněla také to, že hospodaření SOG následně důkladně prověřovala inspekce ministerstva obrany, která se zabývala mimo jiné možnými osobními vazbami mezi členy jednotky a firmou HQH System, přičemž nic závadného neodhalila.

Krčmářovi i Klimešovi hrozilo za zneužití pravomoci a za pletichy při veřejné soutěži tři až deset let vězení. Soudkyně dnes poukázala i na to, že v armádě působili dlouhodobě, účastnili se exponovaných zahraničních misí, opakovaně dostali vyznamenání a nemají žádný záznam v trestním rejstříku.

U armády už ani jeden z mužů nepracuje. „Byl nucen odejít,“ řekl ČTK a Českému rozhlasu Klimešův advokát Daniel Tetzeli. „Od počátku tvrdíme, že to trestní stíhání i další řízení byla vedena účelově,“ podotkl. „Řekněme, že tam asi byla nějaká rivalita mezi jednotlivými útvary či služebními funkcionáři,“ doplnil Krčmářův právník Martin Hádek. Konkrétněji to komentovat nechtěl.

Elitní jednotka SOG vznikla v roce 2002, o sedm let později byla ale zrušena. Tisk psal v roce 2009 o útvaru v souvislosti s údajným dřívějším odmítnutím jeho členů bojovat po boku spojeneckých vojáků v Afghánistánu. Kvůli situaci u jednotky rezignoval dlouholetý šéf Vojenské policie Oldřich Kubát.

Vojáci SOG tehdy články o své zbabělosti těžce nesli a poskytli ČTK prohlášení, v němž zprávy označili za součást kampaně, která má umožnit likvidaci jednotky. Připomněli také údajnou nevraživost vůči SOG ze strany tehdejšího velitele Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka, který původně velel 601. skupině speciálních sil – elitní jednotce spadající právě pod Vojenské zpravodajství.

(čtk)