Do tendrů na tři náměstkovská místa na MPSV se přihlásili jen dva uchazeči

Ministerstvo práce a sociálních věcí na začátku roku vypsalo výběrová řízení na tři pozice náměstků ministryně. Do termínu uzávěrky přihlášek se však přihlásili jen dva zájemci. Každý z nich však na jinou pozici, čili ve výběrovém řízení nemají soupeře. Na poslední místo bude vypsáno nové výběrové řízení.

Pouze dva uchazeči doručili na Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR (MPSV) své přihlášky do výběrových řízení na místa náměstků ministryně Jaroslavy Němcové (ANO). Vypisovaná místa náměstků ministryně byla přitom tři – jak jsme informovali v textu MPSV hledá tři náměstky – pro ekonomiku a IT, sociální politiku a evropské fondy.

„Dosud byly doručeny dvě obálky, jedna do výběrového řízení na služební místo náměstka sekce správních činností a sociální politiky, jedna do výběrového řízení na služební místo náměstka sekce evropských fondů,“ uvedl na dotaz Ekonomického deníku mluvčí ministerstva Petr Sulek. Nikdo se tedy nepřihlásil na místo náměstka sekce ekonomické a ICT.

Nyní je tak jisté pouze to, že MPSV nyní vypíše nové výběrové řízení na  místo náměstka pro řízení sekce ekonomické a ICT, které před nástupem současné vlády vedl Robert Baxa. Právě na tuto sekci a jeho vedení bude upřen největší tlak na změny v resortu. V IT zakázkách, které MPSV spravuje jde o miliardy korun a současný stav „leží v žaludku“ Pirátům i Hnutí ANO. Minulý týden jsme zveřejnili rozsáhlou analýzu vyplývající z otevřeného dopisu dvou poslanců Pirátské strany ministryni práce Němcové. Přečíst si ji můžete na tomto linku. Vedení ministerstva bude muset také prověřit, jestli podané přihlášky odpovídají požadavkům na služební místo a posoudit, jestli uchazeč je vhodným kandidátem. Pokud by tomu tak nebylo, muselo by vypsat druhé kolo výběrového řízení.

Druhého kola se může výběrového řízení dále zúčastnit:

a) státní zaměstnanec vykonávající službu na služebním místě představeného,

b) úředník územního samosprávného celku zařazený na pracovním místě vedoucího odboru krajského úřadu nebo vedoucího odboru obecního úřadu obce s rozšířenou působností,

c) zaměstnanec regionální rady regionu soudržnosti (dále jen „regionální rada“) zařazený na pracovním místě ředitele úřadu regionální rady,

d) úředník Evropské unie, nebo

e) úředník mezinárodní organizace,

pokud v uplynulých 8 letech vykonával nejméně po dobu 4 let ve vedoucí funkci ve správním úřadu, v územním samosprávném celku, regionální radě, instituci Evropské unie, mezinárodní organizaci, Kanceláři prezidenta republiky, Kanceláři Poslanecké sněmovny, Kanceláři Senátu nebo jako uvolněný člen zastupitelstva kraje anebo obce s rozšířenou působností činnosti podle § 5 nebo činnosti obdobné.

Bude náměstkem pro ICT někdo z politických náměstků?

  Současná situace však nahrává také variantě, kterou jsme již naznačili v předchozích textech na toto téma. A sice, že by se náměstkem velmi exponované Ekonomické a ICT sekce mohl stát jeden ze dvou politických náměstků. Tím je bývalý šéf IT odboru MPSV Oleg Blaško a bývalá generální ředitelka Úřadu práce Marie Bílková. Bílková do současného příchodu na MPSV působila na Ministerstvu financí ČR jako ředitelka odboru financování kapitol státního rozpočtu. Právě její dlouholetá zkušenost s finančními záležitostmi a státním rozpočtem by mohla nahrávat podmínkám výběrového řízení na sekčního šéfa Sekce ekonomické a ICT. V textu inzerátu jsou právě finance na prvním místě.…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Jiří Reichl

O tématech IT systémů píšeme pravidelně. Přečtěte si některé starší texty:

Piráti píší ministryni Němcové kvůli IT systémům a personálním změnám. Zastávají se odvolaného IT… 

MPSV hledá tři náměstky – pro ekonomiku a IT, sociální politiku a evropské fondy 

MPSV splnilo úkol Sněmovny a poslalo odpovědi na dotazy sociálního výboru. Odpovědi jsou však…8.12.2017

MPSV: OKsystem dostal od státu 6 miliard na IT zakázkách 7.12.2017

Hádka o IT systémech MPSV ve Sněmovně. Marksová odešla z jednání výboru! 7.12.2017

Výpověď smlouvy s OKsystem na MPSV nahrává do karet OKsystem  17.11.2017

Tendr na vývoj systému sociálních dávek zkolaboval. MPSV odstoupilo od smlouvy s firmou OKsystem 16.11.2017

OKsystem s další stížností u ÚOHS neuspěl 15.8.2017

OKsystem uspěl se svými stížnostmi na ČSSZ. ÚOHS tendr na výběr důchodů OSVČ zrušil 14.7.2017

Michal Rada: Ukončení smlouvy na dávkové systémy nevidím jako průšvih, ale jako vyzrálost 16.11.2017

Náměstek MPSV Baxa : řídíme resortní IT, ale odpovídají jednotlivé podřízené organizace 8.5.2017

ROZHOVOR o IT systémech na MPSV a ČSSZ s Robertem Baxou, náměstkem ministryně Marksové

MPSV postupuje v oblasti IT nebezpečně, upozorňuje místopředseda sněmovny Bartošek

ČSSZ má složitý interní systém. Nestíhá proto soutěžit zakázky

MPSV se výrazně komplikuje tendr na dávk