Nová ministryně Taťána Malá Foto: Facebook

Malá, Blažek nebo Foldyna budou kontrolovat civilní rozvědku

Sněmovna dnes zvolila členy nové stálé komise pro kontrolu činnosti Úřadu pro zahraniční styky a informace, tedy civilní rozvědky. V sedmičlenné komisi budou zasedat Taťána Malá, Radek Zlesák, Miloslav Janulík (všichni ANO), Pavel Blažek (ODS), Jan Lipavský (Piráti), Jiří Kobza (SPD) a Jaroslav Foldyna (ČSSD). Předsedu komise by měla Sněmovna volit ve středu.

Dolní komora komisi založila na základě novely zákona o zpravodajských službách, která je účinná od ledna. Má posílit kontrolu zpravodajských služeb.

Sněmovní komise dosud kontrolovaly činnost Bezpečnostní informační služby, tedy civilní kontrarozvědky, a Vojenského zpravodajství, což je jednotná armádní zpravodajská služba, jež se zaměřuje na rozvědnou i kontrarozvědnou práci. Zřízením nové komise budou pod sněmovní kontrolou všechny tuzemské zpravodajské služby.

Úřad pro zahraniční styky a informace je zpravodajskou službou. Na svých webových stránkách o sobě uvádí, že jeho prvořadým cílem, snahou a posláním je zabezpečovat pro ústavní činitele a orgány státní správy České republiky včasné, objektivní a kvalitní zpravodajské informace, které mají původ v zahraničí a jsou důležité pro bezpečnost a ochranu zahraničněpolitických a ekonomických zájmů České republiky.

(čtk)