Andrej Babiš čelí trestnímu řízení v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku roku 2015 Foto: Farma Čapí hnízdo

Mečl nad doporučením státního zastupitelství ke zprávě OLAF kroutí hlavou, podle Zemana se význam přeceňuje

Ministerstvo financí je samostatným orgánem státní správy a je na jeho uvážení, zda závěrečnou zprávu OLAF uveřejní, nebo ne. Městské státní zastupitelství v Praze tak reagovalo na dotaz České justice, jakou oporu v právním řádu má jeho vyjádření, že resortu nedoporučuje zveřejnění zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o vyšetřování farmy Čapí hnízdo. Jde čistě o doporučení, ale bývalý státní zástupce Stanislav Mečl nad ním kroutí hlavou. Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek v médiích napadl šéfa OLAF Giovanni Kesslera.

Podle mluvčí Městského státního zastupitelství Štěpánky Zenklové by zveřejnění dokumentu mohlo ohrozit trestní řízení. Kvůli padesátimilionové dotaci pro Čapí hnízdo obvinila policie premiéra Andreje Babiše a žádá o jeho vydání Sněmovnu. Městské státní zastupitelství v Praze zprávu OLAF zařadí do trestního spisu a použije jako důkaz. „Dokument nebude poskytovat dalším osobám, protože jeho zveřejnění by mohlo ohrozit průběh trestního řízení. Současně jsme konstatovali, že případné šíření zprávy ministerstvem financí by logicky mělo ten samý důsledek. Šlo tedy o sdělení názoru, státní zastupitelství nemá žádnou pravomoc udělovat ministerstvu financí závazná doporučení či dokonce pokyny, jak se zprávou OLAF nakládat,“ dodala Zenklová s tím, že Městské státní zastupitelství v Praze nedostalo ohledně nakládání se zprávou žádné pokyny ani od Vrchního státního zastupitelství v Praze, ani od Nejvyššího státního zastupitelství.

Bývalý vedoucí státní zástupce Stanislav Mečl Foto: archiv

Nad doporučením Městského státního zastupitelství kroutí hlavou advokát Stanislav Mečl. „Zprávu OLAF bude mít k dispozici Vláda České republiky prostřednictvím Ministerstva financí České republiky jakožto centrálního kontaktního bodu sítě Afcos (tedy OLAF) a předseda vlády se s ní přirozeně může seznámit a velmi pravděpodobně také již seznámil. Již z titulu politické odpovědnosti za chod jednotlivých resortů. Zpráva bude navíc součástí vyšetřovacího spisu a již nyní se s ní mohou seznámit zákonodárci, kteří budou rozhodovat o vydání poslanců k trestnímu stíhání. Jak lze za takové situace ohrozit průběh trestního řízení, respektive vyšetřování mi opravdu není jasné,“ uvedl na svém Facebooku. Mečl od roku 2008 vykonával funkci státního zástupce u Nejvyššího státního zastupitelství. V roce 2010 byl pověřen vedením Oddělení korupce a ochrany zájmů Evropských společenství odboru závažné hospodářské a finanční kriminality. Působil jako kontaktní státní zástupce pro OLAF.

Z kauzy ke podle Zemana politikum

Podle Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana se význam zprávy OLAFu přeceňuje: „Z kauzy se asi stalo politikum. Už když se čekalo na zprávu, tak jsem se tomu usmíval a říkal jsem si, že jsem zvědav, co se stane, až ta zpráva přijde, co tam bude tak převratného. Jestli vedete dva roky prověřování a pak dospějete do fáze, kdy zahajujete trestní stíhání, tak máte určité penzum informací,“ řekl serveru iRozhlas s tím, že sám je pro to, aby se zpráva nezveřejnila, protože přípravné řízení trestní je neveřejné.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla akciová společnost ZZN Pelhřimov. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod.

Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, která tak získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert.

Česká policie kvůli dotaci obvinila 11 lidí, kromě Babiše i místopředsedu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Oba politici označují obvinění za účelové. Vzhledem k tomu, že byli v říjnu znovu zvoleni do Sněmovny, musí poslanci opět rozhodovat o jejich vydání k trestnímu stíhání.

Faltýnek včera v České televizi napadl šéfa OLAF Giovanni Kesslera. „Počkejte, zpráva OLAFu, pana Giovanniho Kesslera, který lítá v korupční aféře za 1,5 miliardy korun, který byl obviněn bruselským státním zástupcem, který ho zbavil imunity, mě zpráva tohoto OLAFu, tohoto pana Giovanni Kesslera nezajímá,“ uvedl. Jde o kauzu, kdy belgický federální prokurátor Kesslera podezřívá z nepovoleného odposlouchávání svědků v tzv. aféře Dalligate, v níž Kessler figuroval a která před pěti lety vedla až k odstoupení komisaře Johna Dalliho. Podobně Faltýnek s Babišem napadají policistu Pavla Nevtípila , který kauzu Čapí hnízdo vyšetřoval.

(epa, čtk)