Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Reprofoto: ČT

Nejvyšší státní zástupce chce trestně stíhat soudkyni, která antedatovala vazební jednání

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nechal znovu otevřít případ, kdy liberecká soudkyně Lenka Zhoufová antedatovala vazební jednání a nechala tak muže nezákonně ve vazbě. Soudkyně v rámci kárného řízení přišla o část platu. Server iRozhlas.cz dnes ale uvedl, že takové potrestání podle Zemana nestačí.

Mladá soudkyně chybovala v květnu 2016. Tehdy musela rozhodnout, zda výrobci a prodejci drog prodlouží vazbu. Termín jí ale o den utekl, což se dozvěděla až od mužovy obhájkyně.

Soudkyně vyhotovila namísto příkazu k propuštění antedatované usnesení o ponechání obžalovaného ve vazbě. Tím obžalovanému způsobila újmu nezákonnou vazbou trvající osm dní. Česká justice o případu podrobně informovala.

Případ skončil kárným řízením u Nejvyššího správního soudu z podnětu policistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) po razii v bytě soudkyně, zajištění počítačů a výpisů hovorů. Zhoufová byla potrestána snížením platu.

Krajští státní zástupci pak rozhodli, že to postačí a stíhat ji nebudou. O věci se svými podřízenými rozhodl vedoucí státní zástupce z Ústí nad Labem Jan Jakovec. Ten nyní ve funkci končí.

Věc ale poslali ke kontrole Nejvyššímu státnímu zastupitelství, které nařídilo případ znovu otevřít. „Nejvyšší státní zastupitelství ukončilo kontrolu věci skončené se závěrem, že jednání soudkyně bylo způsobilé naplnit znaky skutkové podstaty zločinu zbavení osobní svobody a přečinu zneužití pravomoci úřední osoby s tím, že kárné potrestání není v daném případě dostatečné a netvoří překážku věci rozhodnuté,“ potvrdil informaci serveru iRozhlas.cz mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Litoměřické okresní státní zastupitelství nyní musí počkat na souhlas prezidenta, bez něj není trestní stíhání soudce podle zákona možné.

(epa)