Konference Unie státních zástupců Archivní foto: Unie státních zástupců

Pelikán plánuje s novým zákonem přesoutěžit pozice všech vedoucích státních zástupců

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nebo vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová musí počítat s tím, že pokud bude schválen nový zákon o státním zastupitelství, mohou přijít o své funkce. „Pokud by byl schválen a já věřím, že bude schválen nový zákon, tak to bude znamenat postupné přesoutěžení všech pozic vedoucích státních zástupců, tedy od toho nejvyššího až po ty okresní,“ uvedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) v České televizi.

Ministr počítá s tím, že zákon o státním zastupitelství, který minulé volební období skončil „zaparkovaný“ před prvním čtením v Poslanecké sněmovně, předloží znovu. „Předložíme nový zákon o státním zastupitelství, který nově nastaví nezávislost státních zástupců na výkonné moci,“ stojí ve finální podobě programového prohlášení vlády Andreje Babiše. Tato věta v něm přitom oproti původní verzi z prosince loňského roku přibyla. Ministr ji tam dle svého vyjádření vložil kvůli požadavku spolku Rekonstrukce státu.

Ministr Robert Pelikán (ANO) Foto: anobudelip.cz

Návrh zákona by se podle ministrova vyjádření pro Českou justici měl lišit od původní verze, na které se špičky státního zastupitelství výrazně podílely a která jejich postavení také podle mnoha kritiků až příliš posilovala.
Zavést by se mělo neopakovatelné funkční období pro vedoucí státní zástupce s tím, že by pak nebyli ad hoc odvolatelní mocí výkonnou. Například nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman by ale s novým zákonem ve funkci skončil. „Víte, že v tom minulém návrhu zákona tak, jak šel do parlamentu, bylo automatické pokračování ve funkci. Faktem je, že mezitím čas trochu běží. Jsem s jeho prací spokojen a nemám v úmyslu navrhovat jeho odvolání, ale když obecně máme rotaci funkcionářů v periodách, které jsou sedmileté nebo desetileté, musím počítat, jak dlouho již ve funkci je,“ uvedl Pelikán v prosinci.

Záměr Pelikána kritizoval exministr spravedlnosti a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „Pokud je to pravda, tak je to elegantně skrytá snaha Andreje Babiše a Roberta Pelikána, jak se zbavit Pavla Zemana a Lenky Bradáčové. To je třeba zásadně odmítnout! Pevně věřím, že taková verze návrhu neprojde Parlamentem,“ uvedl na svém Facebooku.

Ďábel skrytý v detailu

Podle mluvčího Unie státních zástupců Onřeje Š´tastného by zákon měl být upraven taky, aby o nových vedoucích státních zástupcích rozhodovala až příští vláda. „Žádná vedoucí funkce nemá být navždy, ale jak to bývá u podobných úprav, ďábel ale bývá skrytý v detailu,“ uvedl.

Prvotní návrh zákona o státním zastupitelství vznikal v součinnosti se státními zástupci, z projednávání ve Sněmovně jej však stáhla k dopracování bývalá ministryně Marie Benešová (ČSSD). Za její nástupkyně Heleny Válkové (ANO) úřad vypracoval návrh, jenž se od původního výrazně odklonil a vyvolal kritiku, že dostává veřejné žalobce do područí politiků. Tehdejší legislativní náměstek Pelikán nakonec ustoupil a nechal zákon předělat.

Nejnovější, nyní už ovšem neaktuální návrh měl posílit postavení i odpovědnost státních zástupců, rušil obě vrchní státní zastupitelství a zaváděl takzvaný protikorupční speciál pro boj s nejzávažnější hospodářskou kriminalitou. Proti jeho znění se ale postavili například vedoucí krajští státní zástupci. Narazil však hlavně u politiků.
Ozývají se čím dál více hlasy, že státní zástupci budují další moc ve státě. A to i od představitelů hnutí ANO. Sám ministr spravedlnosti přiznává, že se zákon bude snažit upravit tak, aby měl šanci projít legislativním procesem. „I po minulém osudu toho zákona si myslím, že budu muset své kolegy a poslance trochu přesvědčovat. To znamená vysvětlovat, co to je nezávislost a k čemu je a není dobrá. Teprve pokud se mi podaří jim tyto myšlenky vysvětlit, tak má smysl zákon předložit. Možná se mi podaří zákon prosadit, možná v omezené podobě a možná také vůbec,“ dodal Pelikán v rozhovoru pro Českou justici. S prosazováním zákona by mu mohl pomoci jeho nový politický náměstek Jeroným Tejc.

(epa)