Foto: archiv

Policie obvinila jabloneckou soudkyni ze zneužití pravomoci, měla prozradit sledování

Ze zneužití pravomoci úřední osoby obvinila policie soudkyni Okresního soudu v Jablonci nad Nisou Lucii Treglerovou. Svoji dceru prý varovala před akcí policie, která se týkala známých dívky, uvedl iRozhlas.cz. Treglerová nadále soudí, případ považuje za nesmysl.

Podle detektivů soudkyně povolila policii, aby sledovala známé své dcery. Informaci jí ale posléze údajně prozradila. Poprvé ji kvůli tomu kriminalisté obvinili loni v říjnu ze zneužití pravomoci úřední osoby a ohrožení utajované informace. Státní zastupitelství ale stíhání zastavilo kvůli špatné právní kvalifikaci.

Nyní ji hrozí rok až pět let vězení. „Národní centrála proti organizovanému zločinu vydala 10. listopadu 2017 usnesení o zahájení trestního stíhání osoby obviněné ze spáchání přečinu zneužití pravomoci úřední osoby,“ uvedla na otázku, zda je soudkyně obviněna, náměstkyně Okresního státního zastupitelství v Děčíně Růžena Mašatová.

Treglerová s obviněním nesouhlasí. „Já vám k tomu mohu pouze říct, že byla podána stížnost, o níž dosud nebylo rozhodnuto. Je to nesmysl,“ uvedla pro iRozhlas.cz. I přes obvinění nadále soudí. „Vedení soudu nepodniklo, ani není oprávněno činit vůči soudkyni jakékoliv kroky. To je v kompetencích ministerstva spravedlnosti. Vznesené obvinění se nijak netýká věcí, které paní soudkyně projednává, a není tak dána obava, že by jejich řádné projednání bylo jakkoliv ohroženo,“ uvedl mluvčí soudu v Jablonci Jaroslav Kneř.

(čtk)