Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Foto: archiv

Šéf NSZ Zeman: Nechť se na mě premiér s poznatky o ovlivňování řízení obrátí

Nepodložená politická prohlášení o vyšetřování podrývají důvěryhodnost justice, která nemá možnost se bránit. Uvedl to nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v reakci na dnešní slova premiéra Andreje Babiše (ANO), který se ve Sněmovně před hlasováním o svém vydání k trestnímu stíhání v případu Čapího hnízda hájil slovy, že v Česku je možné objednat si stíhání a dostat někoho do vězení. Pokud výroky nejsou opřené o konkrétní poznatky, jde o nepodložená politická prohlášení, uvedl Zeman.

„Má-li pan premiér nebo kterýkoliv jiný politik důvodné poznatky o tom, že postup a rozhodování orgánů činných v trestním řízení je ovlivněno či manipulováno, nechť se s nimi obrátí přímo na mě nebo na státní zastupitelství,“ sdělil Zeman. V takovém případě by následovalo prověření takového podnětu. Justice podle Zemana v minulosti již několikrát osvědčila, že je schopna zasáhnout do vlastních řad a dodržuje rovnost občanů před zákonem. O Babišových výrocích čtětet zde.

Pokud však premiér či jiný politik, který podobně útočí na orgány činné v trestním řízení, žádné takové poznatky nemá, jde pouze o ničím nepodložená politická prohlášení, která mají zřejmě dosáhnout určitého cíle, dodal Zeman. „A je smutné, že politici tímto podrývají důvěryhodnost justice, která nemá nejmenší možnost se bránit, a zároveň zpochybňují důvěru ve spravedlnost jakožto jednu ze základních hodnot, na kterých je naše společnost vystavěna,“ uvedl Zeman.

Unie státních zástupců prostřednictvím svého mluvčího Ondřeje Šťastného sdělila, že obviněný se může hájit v podstatě jakýmikoli výroky. „Zda má být člověk, jemuž hrozí trestní stíhání pro zvlášť závažný zločin, předsedou vlády, je otázka, kterou Unie státních zástupců není povolána hodnotit,“ stojí v prohlášení unie zveřejněném na facebooku.

Babiš také ve své řeči hovořil o stíhání někdejší předsedkyně Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové. „Ve věci Aleny Vitáskové rozhodoval v prvním stupni Krajský soud v Brně, který byť nepravomocně rozhodl o její vině a uložil poměrně přísný nepodmíněný trest v trvání osmi let a šesti měsíců odnětí svobody,“ uvedl Zeman. Dodal, že s ohledem na rozhodnutí nalézacího soudu tedy nelze mít za to, že trestní stíhání bylo nedůvodné.

Pražské městské státní zastupitelství odmítlo Babišovy výroky komentovat, ministerstvo spravedlnosti odkázalo na vyjádření ministra Roberta Pelikána (ANO). Pelikán ve svém vystoupení ve Sněmovně stručně řekl, že nechce žít v zemi, kde ministr spravedlnosti zastavuje trestní stíhání. Na následující dotaz šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury, zda má Babiš pravdu, že lze v Česku objednat trestní stíhání, Pelikán nereagoval.

(čtk)