Vitásková stála v čele úřadu sídlícího v Jihlavě v letech 2011 až 2017. Reprofoto ČT

Státní zástupci se brání výrokům Zemana o stíhání Vitáskové

Unie státních zástupců se ohradila proti čtvrtečnímu prohlášení prezidenta Miloše Zemana, že není vyloučeno, že stíhání někdejší předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové mohli iniciovat solární baroni, proti kterým bojovala. Žalobci považují výrok, který Zeman pronesl při televizní debatě prezidentských kandidátů, za nepřijatelný a spekulativní a podrývá podle nich důvěru v justici. ČTK to dnes sdělil mluvčí unie Ondřej Šťastný.

„Je krajně nevhodné, pokud hlava státu podobně jako před několika dny premiér Andrej Babiš šíří naprosto nepodložené spekulace o možnosti ‚objednat si‘ něčí trestní stíhání. Taková prohlášení silně podrývají důvěru veřejnosti k justici,“ uvedli státní zástupci ve svém prohlášení v reakci na Zemanovo tvrzení, že „vzhledem k tomu, že paní Vitásková bojovala proti solárním baronům a já jsem zásadní odpůrce dotací obnovitelným zdrojům, není vyloučeno, že oni sami mohli inspirovat její trestní stíhání“.

Stíhání Vitáskové na jakoukoli objednávku vyloučil i Radek Mezlík, který byl žalobcem v kauze, ve které bývalá předsedkyně ERÚ čelila obvinění a která se týkala udělení licencí dvěma solárním elektrárnám na Chomutovsku.

„V rámci policie i státního zastupitelství je zákonem nastaven systém kontrol, který manipulování kauz naprosto vylučuje,“ sdělil ČTK Mezlík. Trestní stíhání takto rozsáhlé a závažné věci podle něj zajišťuje tým policistů, které kontrolují nadřízení na pracovišti a vedení Národní centrály proti organizovanému zločinu. Dvojímu dohledu podle něj podléhá i práce dozorového státního zástupce, a to ze strany nadřízeného na vrchním státním zastupitelství a ze strany státního zástupce z Nejvyššího státního zastupitelství a jeho nadřízených.

Olomoucký vrchní soud minulý týden zprostil Vitáskovou obžaloby v kauze neoprávněně udělených licencí solárním elektrárnám na Chomutovsku. Podle něj se neprokázalo, že se stal skutek, za který byla stíhána. Krajský soud původně Vitáskovou potrestal 8,5 lety vězení.

Unie žalobců v této souvislosti uvedla, že pravomocný rozsudek ve věci Vitáskové a spol. musí každý respektovat. Vitásková ale byla jedinou obžalovanou z celé skupiny, kterou soud zprostil obžaloby. Podle žalobců tak soud učinil po dalším doplnění dokazování, když došel k odlišnému právnímu názoru oproti soudu prvního stupně, který jmenovanou odsoudil. „K trestnému činu v dané kauze přitom jednoznačně a prokazatelně došlo,“ doplnila unie.

Minulý týden se někteří zástupci justice ohradili proti obdobnému výroku premiéra Babiše. Ve Sněmovně se při diskusi o svém vydání k trestnímu stíhání kvůli údajnému dotačnímu podvodu v případu Čapího hnízda hájil slovy, že v Česku je možné objednat si stíhání a dostat někoho do vězení. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v reakci uvedl, že nepodložená politická prohlášení o vyšetřování podrývají důvěryhodnost justice, která nemá možnost se bránit. Vůči výroku se ohradil i předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal. Podobné výroky mohou podle něj ohrozit důvěru ve spravedlivou justici, a v důsledku vést až k rozpadu demokratického právního státu.
(čtk)