Státní zástupkyně Dagmar Máchová Foto: archiv

Státní zástupkyně Máchová neuspěla s trestním oznámením na Babiše

Policie odložila trestní oznámení, které na premiéra Andreje Babiše podala státní zástupkyně Dagmar Máchová, toho času dočasně zproštěna funkce. Vyplývá toz usnesení komisaře Obvodního ředitelství Policie ČR pro Prahu 4 Marka Valenty, které má Česká justice k dispozici. Máchová v Babišových výrocích na svou adresu spatřovala trestný čin křivého obvinění.

Andrej Babiš obvinil v České televizi vyšetřovatele kauzy Čapí hnízdo Pavla Nevtípila, že spolu s pražskou státní zástupkyní Dagmar Máchovou v minulosti spolupracovali s kmotry v kauze, při níž byl podnikatel Vladimír Sitta připraven o papírnu Neograph.
Máchová je nyní dočasně zbavena funkce. Babišovy výroky považovala za lživé a obrátila se kvůli tomu na policii „Kvalifikovaným posouzením obsahu Vašeho podání ze dne 23. 11. 2017 a provedeným šetřením dle § 158 odst. 1 trestního řádu a dle zákona č. 273/2008 Sb. o Policii České republiky, nebyly zjištěny skutečnosti důvodně nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin a odůvodňující zahájení úkonů trestního řízení podle § 158 odst. 3 trestního řádu“ konstatuje komisař v usnesení. O trestním oznámení Česká justice informovala.

Máchová se ale nevzdává a již poslala žádost o přezkum státnímu zástupci, aby podle § 157 odst. 2 písm. a/ trestního řádu vyžádal od policejního orgánu spisy a zprávu o prověřování v dané trestní věci a posoudil zákonnost jeho postupu. „Se závěry policejního orgánu nelze nikterak polemizovat, protože vyrozumění neobsahuje ani požadovaný elementární skutkový a právní názor, ze kterého by bylo možné jeho závěr posoudit, tak jak tomu bývá ve standartních opatřeních policejních orgánů zvyklostí.“ Jak dále uvádí, „kvalifikované posouzení“ nic nevypovídá o závěru policejního orgánu, který by měl být alespoň částečně transparentní. Jestliže policejní orgán projevuje svoji vůli, jak uvádí v poučení, jak rozhodnutím, tak i opatřením, tak by svou vůli měl oznamovateli vyjevit. „Jinak jeho opatření vzbuzuje pochybnost, zejména i z toho důvodu, že se může jevit jako neochota vést šetření proti kontroverznímu předsedovi vlády ČR. I z tohoto důvodu takto nepřezkoumatelný závěr o výsledku šetření vzbuzuje oprávněné pochybnosti. Z těchto důvodů žádám o prověření postupu policejního orgánu a o jeho výsledku žádám být vyrozuměna,“ uvádí v reakci.

Máchovou dočasně zprostil funkce na podzim roku 2016 ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Státní zástupkyně je obviněná ze zneužití pravomoci úřední osoby. Obvinění souvisí s dřívější kauzou Beretta, která se týká vynášení policejních informací z trestních řízení za úplatu. Dozorovala například kauzu Opencard.

Dušan Šrámek