Podle Michálka ČAK škodí advokátům, když návrh nepodpoří Foto: archiv

Ústecký krajský státní zástupce Jan Jakovec končí ve funkci

K prvnímu únoru tohoto roku končí ve své funkci krajský státní zástupce z Ústí nad Labem Jan Jakovec. „Je to osobní rozhodnutí. Je mi 59 let a profesně se chci dále profilovat jako řadový státní zástupce. Vystudoval jsem práva a celý profesní život jsem dělal šéfa,“ řekl Jakovec České justici. Kdo ho ve funkci nahradí, prý zatím není jasné.

V současné době mají vedoucí krajští státní zástupci podle zákona časově neomezený mandát. O nástupci Jakovce nyní rozhodne vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová a ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Jakovec stál v čele žalobců pro Ústecký a Liberecký kraj od roku 1990 nejprve jako krajský prokurátor, po změnách tehdejších zákonů navázal jako vedoucí státní zástupce krajského státního zastupitelství.

Upozornil na sebe například  kauzou tzv. dvojvládí. Uspěl se správní žalobou proti ministrovi spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS). Ten Jakovce v roce 2008 odvolal, oficiálně kvůli rozporům s nadřízenými. Na zastupitelství pak více než půl roku působili v téže funkci dva vedoucí státní zástupci – Jakovec a Jiří Křivanec.

Jan Jakovec – Reprofoto ČT

Slyšet o něm bylo také loni, když vyzval chomutovského státního zástupce Ladislava Kosána k rezignaci. Toho loni v březnu potrestal kárný senát Nejvyššího správního soudu snížením platu o deset procent na devět měsíců za to, že se nepostavil proti podmínečnému propuštění bývalého senátora za ODS a někdejšího starosty Chomutova Alexandra Nováka z vězení.

(epa, pd)