Žalobce i vyšetřovatel přišli do sněmovny Foto: archiv

Vyšetřovatel Čapího hnízda a žalobce vypovídali před poslanci

Policejní vyšetřovatel případu Čapí hnízdo Pavel Nevtípil strávil dnes na slyšení před členy sněmovního mandátového a imunitního výboru asi 1,5 hodiny. Státní zástupce Jaroslav Šaroch vypovídal před poslanci o něco kratší dobu, zhruba hodinu. V případu figurují premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš a první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek.

Nevtípil slyšení před novináři při odchodu ze schůze výboru nekomentoval. Příliš sdílný nebyl ani Šaroch. Uvedl pouze, že se necítí se být oprávněn komentovat jednání výboru.

Babiš s Faltýnkem požádali o odklad slyšení kvůli zprávě Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), dnes nedorazí. Zpráva je součástí vyšetřovacího spisu, jejich obhájci by se s ní měli seznámit teprve dnes.

Členové výboru podle dostupných informací zatím nerozhodovali o tom, jak s Babišovou a Faltýnkovou žádostí o odklad jejich slyšení naloží. Někteří soudí, že výbor by měl finální doporučení pro plénum přijmout už dnes. Jiní se přiklánějí k variantě, aby výbor Babišovi a Faltýnkovi vyhověl.

Policie obvinila oba poslance už před volbami pro podezření z dotačního podvodu, Babiše i z poškozování finančních zájmů Evropské unie. Babiš i Faltýnek podezření související s evropskou dotací pro farmu Čapí hnízdo odmítají a hovoří o účelovosti a o politické motivaci stíhání.

Policie v případu stíhá i dalších devět lidí. V minulém volebním období Sněmovna Babiše a Faltýnka ke stíhání vydala. Nyní poslanci posuzují novou policejní žádost, protože Babiš a Faltýnek v říjnových volbách obhájili mandát a nabyli tím znovu imunitu v plném rozsahu.

(čtk)