Ministr Robert Pelikán (ANO) Foto: anobudelip.cz

Zvýšení trestu Březinovi z lihové mafie posoudí na návrh NSZ ministr spravedlnosti

Zvýšení trestu u odsouzeného Tomáše Březiny v kauze takzvané lihové mafie posoudí na návrh žalobců ministr spravedlnosti. Podnět pro podání stížnosti pro porušení zákona podali zástupci Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, s jejich návrhem se nyní ztotožnilo i Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ). Trest ze čtyř na šest let zvýšil Březinovi loni v červnu Vrchní soud v Olomouci. Podle žalobců, kteří přitom zvýšení trestu nepožadovali, soud nezohlednil jeho pozici spolupracujícího.

„Nejvyšší státní zastupitelství navrhuje ministru spravedlnosti podání stížnosti pro porušení zákona ve prospěch obviněného. Ve shodě s Vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci se Nejvyšší státní zastupitelství domnívá, že Vrchní soud v Olomouci při výměře trestu dostatečně nezohlednil postavení spolupracujícího obviněného,“ řekl dnes mluvčí NSZ Petr Malý. Podotkl, že rozhodnutí o podání stížnosti pro porušení zákona je plně v kompetenci ministra spravedlnosti.

Tomáš Březina, bratr šéfa lihové mafie Radka Březiny, dostal původně od olomouckého krajského soudu čtyřletý trest. Odvolací soud mu jej však zvýšil o dva roky. Zvýšení nežádal ani žalobce, odvolání v jeho neprospěch podával pouze kvůli propadnutí celého majetku. „My jsme v tomto případě iniciovali podání stížnosti pro porušení zákona ve prospěch obžalovaného. Máme za to, že odvolací soud postupoval v rozporu se zákonem, když nad rámec podaného odvolání státního zástupce zpřísnil uložený trest. Trest byl podle nás nejen zpřísněn nepřiměřeně, ale navíc to vybočilo z mezí toho odvolání,“ řekl dnes ČTK státní zástupce Petr Šereda z olomouckého vrchního státního zastupitelství.

Tomáš Březina získal jako jediný člen mafie status spolupracujícího. Jeho výpověď pomohla policii i žalobcům odkrýt nejen zákulisí celé lihové mafie, ale i síť dalších odběratelů i dalších lidí, kteří trestné činnosti napomáhali. Naposledy policisté obvinili minulý týden čtyři osoby, z toho tři současné či bývalé celníky, kvůli podezření z vynášení tajných informací z prostředí celní správy právě členům lihové mafie kolem Radka Březiny. Podle soudců vrchního soudu byl však čtyřletý trest nepřiměřeně mírný a to i za spolupráce obviněného.

Tomáš Březina po rozsudku u odvolacího soudu loni v červnu prohlásil, že vrchní soud nezohlednil jeho pomoc ani v dalších kauzách. „Rozsudek hodnotím jako naprosto chybný, otázkou je, nakolik je vůbec zákonný. Pokud bych měl vnímat tento rozsudek jako spravedlivý, je to jasný signál všem budoucím spolupracujícím obviněným, jak se k tomu poté soud postaví. Zdejší soud absolutně nepřihlédl k rozsahu mé spolupráce. Díval se pouze na spolupráci v této věci, zapomněl na dalších 50 až 60 obviněných lidí,“ uvedl tehdy Tomáš Březina.

V souvislosti s kauzou lihové mafie podal loni v říjnu nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman také dovolání v neprospěch pěti odsouzených. Nesouhlasí se zastavením stíhání v části původní obžaloby, která zahrnuje podvody s lihem v Ostravě v letech 1998 až 2001. Krajský soud tuto část kauzy v prosinci roku 2015 zastavil kvůli promlčení.

V kauze lihové mafie bylo obžalováno osm mužů, sedm z nich bylo podle obžaloby členy organizované skupiny. Radek Březina byl za nelegální obchody s lihem pravomocně odsouzen na 13 let. Kromě Tomáše Březiny soud uložil tresty také dalším čtyřem mužům od šesti do 11 let. Případ dalších dvou obžalovaných soud vrátil zpět na kraj. Škodu vrchní soud vyčíslil na 5,6 miliardy korun.

(čtk)