Vláda zřejmě návrh odmítne Foto: vlada.cz

Babiš svolá kvůli Murínovi Bezpečnostní radu státu, má pochybnosti kvůli VSZ v Olomouci

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) svolá kvůli nespokojenosti s šéfem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michalem Murínem Bezpečnostní radu státu a 15. března navštíví bezpečnostní výbor Sněmovny. Plánuje i schůzku s Nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. V Murína nemá důvěru, pochybuje o jeho morální a profesionální integritě, řekl dnes Babiš novinářům. Murín rezignovat nehodlá a nadále zůstává ve své funkci.

Babiš svou nedůvěru v ředitele inspekce zdůvodnil dokumenty z olomouckého vrchního státního zastupitelství, které nemůže zveřejnit. Tvrdí, že z nich vyplývají Murínova pochybení, která měla být potrestána kázeňsky. „Toto opatření bylo na Úřadě vlády vyřízeno velice nestandardním způsobem,“ prohlásil Babiš.

Nepřímo odkázal také na případ Bereta, který se týká úniků informací z vyšetřování a figuruje v něm například pražská státní zástupkyně Dagmar Máchová nebo bývalí policisté. Murín v něm v loňském roce vypovídal jako svědek. Případ řeší pražské vrchní státní zastupitelství. „Skutečně se velmi divím, že takový člověk vykonává takovou funkci,“ řekl Babiš novinářům.

Pochybnosti panují i kolem postupu v rámci kontroly Ministerstva financí. Z tiskové zprávy GIBS vyplývá, že v pondělí 26. 2. 2018 byla v hlavním sídle Generální inspekce bezpečnostních sborů v Praze zahájena kontrola z Ministerstva financí ČR, které se účastní jejich devět kontrolorů. „GIBS těmto zástupcům resortu poskytuje veškerou potřebnou součinnost a vstřícnost. Kontrola je všeobecného charakteru a vzhledem ke značnému množství vyžádaných dokumentů a podkladů je jim poskytováno zázemí pro práci na plánovaných pět týdnů.“

Podivný postup?

Jenže takový postup odporuje obecně správnému a obvyklému  postup  správce daně  při jakékoli kontrole  daňového subjektu. Správce obvykle oznámí svůj záměr provést kontrolu s návrhem  termínu  k sepsání protokolu  o zahájení  kontroly, předmětu a vymezení kontrolovaného období. Oznámení provede buď datovou schránkou nebo emailem nebo telefonicky a pořídí o tom interní úřední záznam, který uloží do spisu.

Pokud  daňový subjekt nereaguje, kvalifikuje  správce toto jednání tak, že  neumožnil zahájit  daňovou kontrolu, potom má  správce daně právo zaslat výzvu k zahájení kontroly dle ust. § 87 odst, 2 Daňového řádu. Tímto úkonem se považuje  kontrola za zahájenou dnem doručení nebo fikcí doručení.

Ve výzvě správce daně zpravidla uvede, v jakém rozsahu se kontrola bude provádět a čeho se bude týkat, dále uvede své požadavky na předložení dokumentace a stanoví  termín  pro předložení  této dokumentace, může  stanovit také  místo, kde bude kontrola provedena.
Při postupu vůči GIBS platí postupy obdobné, přičemž se MF musí řídit Daňovým řádem.

Ředitel GIBS Michal Murín Foto: archiv

Již v úterý GIBS informovala o tom, že Babiš v únoru dvakrát vyzval Murína, aby se funkce vzdal. Ředitele GIBS lze odvolat, pokud je obviněn z trestného činu nebo po uplynutí pětiletého funkčního období. GIBS funguje od roku 2012 a Murín je druhým ředitelem této instituce.

Jeho předchůdce Ivan Bílek v roce 2015 rezignoval. Podle některých členů sněmovní komise pro kontrolu GIBS to bylo na základě politického tlaku. Bílka předtím k rezignaci vyzval vedle tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) například ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nebo tehdejší ministr financí Babiš. Sám Bílek ale uvedl, že odchází ze svého osobního rozhodnutí.

Babiš dnes odmítl jakoukoli spojitost záměru odvolat Murína s kauzou Čapí hnízdo, ve které je stíhán kvůli podezření z dotačního podvodu.

(epa, sr, čtk)