Premiér Andrej Babiš Foto: Facebook

Babišovy korunové dluhopisy už vyšetřuje NCOZ, policie i žalobci mlčí

Vyšetřování okolností okolo korunových dluhopisů, které koupil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) od svého holdingu Agrofert, bylo podle informací České justice přesunuto z pražské kriminálky pod Národní centrálu proti organizovanému zločinu (NCOZ). Dozor nad případem, který doposud vykonávalo Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 4, pak převzalo Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ). Jak státní zástupci z Prahu 4, tak žalobci z Vrchního na upřesňující dotaz neodpověděli. Vyjádřit se odmítla  i policie.

O podaném ttrestním oznámení kvůli tomu, že Babiš v roce 2012 odkoupil dluhopisy své společnosti Agrofert, jako první informoval server Echo 24.

Příslušnost vrchních státních zastupitelství jako dozorového orgánu je dána výší předpokládané škody, která je stanovena hranicí sto padesáti miliónů korun. To by znamenalo, že v případu korunových dluhopisů existují ještě další okolnosti celého případu. Konkrétně orgány činné v trestním řízení zajímá, kde Babiš na nákup akcií Agrofertu vzal peníze, a zda tedy nemohly pocházet z nepřiznaných příjmů. O tom začala média spekulovat poté, co Babiš zveřejnil výsledky auditu svých příjmů. Premiér v demisi a předseda hnutí ANO nadále jakékoliv pochybnosti popírá s tím, že postupoval zcela legálně. Faktem je, že v době, kdy Babiš takový postup zvolil, se jednalo mezi podnikateli, ale i některými advokáty o poměrně oblíbený nástroj „daňové optimalizace“.

Část případu týkající se příjmů k nákupu dluhopisů podle informací České justice začal vyšetřovatel pražské hospodářské kriminálky sledovat již v březnu loňského roku. Vloni na jaře proto policie dorazila do společnosti Agrofert. Detektivové si před necelým rokem přišli pro dokumenty k finančním transakcím, které se dluhopisů týkají. Teprve nyní ale dospěli k výši škody, která splňuje dozorové podmínky VSZ v Praze. S případem nyní vyšetřovatel přešel pod NCOZ. Jak dále vyplývá ze zjištěných informací, v případu měla být podána i žádost o mezinárodní právní pomoc.

Že se tým Lenky Bradáčové chce zaměřovat na závažnou daňovou problematiku nasvědčuje i to, že do něj přibyla nově i bývalá Babišova náměstkyně z ministerstva financí Simona Hornochová. Ta nyní podle zjištění České justice pracuje na VSZ coby analytička.

Policie i státní zastupitelství mlčí

„S ohledem na trestní řád i ochranu osobních údajů se nebudeme vyjadřovat k úkonům v rámci trestního řízení či prověřování v souvislosti s konkrétní fyzickou osobou ani právnickou osobou,“ sdělila České justici Andrea Zoulová, vedoucí oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy.  „V této věci má vyhrazeno podávání informací Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 4, čili vám nemohu poskytnout žádný komentář,“ doplnil kolegyni Jaroslav Ibehej, tiskový mluvčí NCOZ. Ani z OSZ pro Prahu 4, ani z VSZv Praze na dotaz České justice neopověděli.

Kromě policie se o Babišovy dluhopisy zajímá i Finanční správa. „Mohu potvrdit, že finanční úřad si vyžádal podklady k dluhopisům. Poskytli jsme mu všechny listiny, které požadoval,“ řekl krátce po loňské kontrole mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Kontrola finančního úřadu podle Hanzelky nebyla vůbec ničím novým. “Vzhledem k tomu jaký máme obrat, tak spadáme pod tzv. Specializovaný finanční úřad a v podstatě tak u nás kontrola probíhá permanentně,“ dodal Hanzelka. Šéf Finanční správy Martin Janeček nejprve odmítal se korunovými dluhopisy zabývat, zlom přišel až po tlaku poslanců. Finanční správa již oznámila, že v této souvislosti podala již dvacet pět trestních oznámení. Zda mezi nimi figuruje i Babišovo jméno, není jasné. Finanční správa konkrétní údaje nezveřejňuje.

Za trestný čin krácení daně ve velkém rozsahu hrozí pachateli až deset let vězení. Babiš už v minulosti uvedl, že v nákupu korunových dluhopisů, které využila řada dalších firem včetně bank, žádný problém nevidí. Nynější oznámení považuje za účelový politický útok. „Naprosto to odmítám. Vše proběhlo v souladu se zákonem. Šlo o standardní zajištění zdrojů financování investic,“ sdělil k podanému trestnímu oznámení.

Dušan Šrámek, Jan Hrbáček