Pražská primátorka Adriana Krnáčová Foto: archiv

„Erasmus pro starosty“: Samosprávy chtějí, aby EU dotovala studijní cesty zastupitelů

Evropský výbor regionů navrhuje, aby vznikl “Erasmus pro místní představitele”, inspirovaný studentskými zahraničními pobyty. Chce tak navázat na pilotní projekt, ve kterém byli obecní a krajští zastupitelé pozváni, aby navštívili svoje protějšky, navazovali kontakty a sdíleli pracovní zkušenosti. Náklady má pokrýt především rozpočet Evropské unie. Ekonomický deník se zeptal českých a moravských starostů, jestli by takový program přivítali. Převažují pozitivní reakce.

Evropský výbor regionů, který v Evropské unii zastupuje kraje a obce, chce rozšířit vzdělávací programy Erasmus a Erasmus+. Podobně jako vysokoškolští studenti, ale taky učni a mladší žáci, čerství absolventi, nezaměstnaní nebo dobrovolníci, rovněž zastupitelé místních samospráv mají dostat možnost, aby podnikli cestu do jiného členského státu.

Podle Výboru účastníci zjistí, jak lépe využívat investiční a dotační fondy (jmenovitě například EFSI a Horizont 2020) a navážou “konstruktivní mezilidské kontakty”. Svoje sousedy v místě bydliště potom mohou taky “účinněji informovat o prospěšnosti spolupráce s lidmi z jiných zemí, a rozvíjet tak evropské smýšlení”.

“Erasmus pro místní a regionální představitele” proběhl jako pilotní projekt už v letech 2012 a 2013, kdy organizátorům přišlo 1.000 přihlášek, ačkoli bylo pouze 100 volných míst. Výbor navrhuje, aby probíhaly další testovací pobyty. V následujícím dlouhodobém rozpočtovém období Evropské unie, tedy v letech 2021 až 2027, očekávají plný provoz. Mezi potenciálními účastníky přitom jmenují profesionální politiky, ale taky “osoby, které se politikou zabývají jakožto vedlejší činností”. A požadují “rovné zastoupení žen i mužů”.

Výdaje podle návrhu půjdou především z rozpočtu Evropské unie, dále “z rozpočtů orgánů, v nichž zvolení představitelé účastnící se tohoto programu působí, a popřípadě z rozpočtů vzdělávacích zařízení, jimž jsou v některých členských státech přidělovány veřejné prostředky”. Podporu očekávají od “evropských univerzit a prestižních vysokých škol”.

Čeští a moravští starostové nejsou proti

Ekonomický deník se zeptal několika tuzemských starostů, jak navržený projekt vnímají: “Jde podle Vás spíše o dobrý, nebo problematický nápad a kdyby za rozumných podmínek prošel, myslíte, že byste se Vy nebo někdo z Vašich kolegů zastupitelů rádi zúčastnili (například jeli na týdenní, Unií hrazený služební pobyt do zahraniční partnerské obce, anebo naopak přijali hosta z opačné strany)?”

Jan Tecl, Havlíčkův Brod (Vysočina): “Tuto nabídku pro mne osobně nepovažuji za příliš důležitou. Osobně se zajímám o praktické zkušenosti kolegů  starostů a zastupitelů jiných obcí v rámci ČR. K těmto informacím využívám zejména aktivit Svazu měst a obcí České republiky. Zkušenosti ze zahraničí získávám já i moji kolegové zastupitelé prostřednictvím našich partnerských měst. Věřím však, že pro některé mé kolegy starosty může být tato iniciativa velmi přínosná.”

Pavel Kohout, Opatovice nad Labem (Pardubický kraj): “Já osobně si myslím, že je to velice dobrý nápad, neboť když jsem na dovolené, vždy se doptávám, jak to u nich vlastně chodí. Je to už u mě asi profesní deformace. Vždy se dozvídám něco nového a je na posouzení, zda něco je možné aplikovat do našich podmínek. Rozhodně to bude ku prospěchu celé věci, neboť se i dozvíme, jak to chodí s čerpáním dotací v jiných zemích, jak se tam vlastně žije. Někdy jim opravdu moc závidím.”

Jakub Haluza, Výšovice (Olomoucký kraj): “Dle mého názoru se jedná o dobrý nápad, ale nevím, jak moc je reálné ho uskutečnit na malých obcích. Dle mého názoru bude problém jazyková bariéra. Netvrdím, že vždy, ale často. Jinak se jistě jedná o dobrý nápad, jak načerpat inspiraci.”

Eva Kubíčková, Křtomil (Olomoucký kraj): “Mně se to líbí a pokud by to vyšlo, ráda bych se zapojila.”

Petr Woff

O dění s dopadem na samosprávy píšeme dlouhodobě, výběr článků z poslední doby:

Města a obce mohou přihlásit své zpravodaje do soutěže Zlatý středník. Ekonomický deník je mediálním partnerem této kategorie 6.2.2018

Zemětřesení v platových třídách zasáhne i samosprávy 2.2.2018

Premiér Babiš po jednání s hejtmany: Vláda navštíví postupně všechny kraje a bude řešit problémy přímo na místě 4.1.2018

Obce a města nejvíce trápí stav silnic, velká města brownfieldy, malá nedostatek práce 5.12.2017

Kraje a obce bojují s nedostatkem peněz a lidí ve zdravotnictví. Vláda musí konat 23.11.2017

Předseda Svazu měst a obcí Lukl: Obce jsou nejlepšími hospodáři, ale potřebujeme změnit Ústavu, aby na to nedoplácely 22.9.2017

Vnitro v tichosti vydalo manuál pro obce k GDPR: Pověřence musí mít všechny obce! 8.9.2017