Pelikán kárně žaloval tři soudce najednou Foto: archiv

Krajská státní zastupitelství: více obžalovaných a méně zproštěných, než vrchní

Zatímco počty obžalovaných u okresních a krajských státních zastupitelství se trvale meziročně snižují, ale současně procento zproštěných soudem zůstává více či méně setrvalé, nelze totéž říci o obou vrchních státních zastupitelstvích v Olomouci a v Praze. Jako jediné státní zastupitelství v České republice dosáhlo VSZ v Olomouci dvou rekordů: 59,26% osob zproštěných soudem obžaloby z celkem 27 obžalovaných v roce 2009 a čistou nulu zproštěných z celkem 85 obžalovaných v roce 2016.

O tom, že počty obžalovaných osob u okresních a krajských státních zastupitelství se plynule snižují, ale procenta osob zproštěných soudem z nižších počtů obžalovaných zůstávají na stejné úrovni Česká justice již informovala včetně analýzy situace ze tří období, kdy úřad vedly tři skupiny funkcionářů od roku 2001 – Marie Benešová, Renata Vesecká a Pavel Zeman.

Diskuse o počtech zproštěných se rozvinula na základě statistiky Unie obhájců, podle které bylo u soudů zproštěno 80% obžalovaných zastupitelů měst a obcí. Jakkoli by se to zdálo u skupiny obžalovaných zastupitelů nemožné, statistika nejvyššího státního zastupitelství obsahuje údaj, podle kterého bylo u VSZ v Olomouci v roce 2009 zproštěno takřka 60% všech obžalovaných.

VSZ v Olomouci je nedostižné, Praha se přiblížila

Na rozdíl od okresních státních zastupitelství a krajských státních zastupitelství u obou vrchních státních zastupitelství v Praze a v Olomouci nelze určit žádný trend, co se týče počtu obžalovaných a procenta osob zproštěných obžaloby před soudem.
Obě hodnoty jsou od roku 2008, od kterého jsou zaznamenány, nestálé a vykazují značné výkyvy od  rekordních 59,26% zproštěných osob ze všech 27 obžalovaných u VSZ v Olomouci v roce 2009 do nuly v roce 2016 z 85 obžalovaných.

Tato čísla nepředčilo žádné další státní zastupitelství v České republice, žádný další úřad nevykázal tak vysoký počet zproštěných osob ani nulu zproštěných, a to bez ohledu na počet obžalovaných.
První hodnoty dosáhlo VSZ v Olomouci za vrchní státní zástupkyně Mileny Hojovcové, zatímco nulu zproštěných obžaloby dosáhl vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, který se do funkce vrátil v roce 2011. Za Ivo Ištvana vykázalo VSZ v Olomouci nulu zproštěných dokonce dvakrát. Podruhé VSZ v Olomouci dosáhlo nuly zproštěných v roce 2014.

Výsledky roku 2016 komentuje ve své zprávě o činnosti Nejvyšší státní zastupitelství takto: „V roce 2016 se velmi výrazně snížil podíl pravomocně zproštěných osob i u vrchních státních zastupitelství. U VSZ v Praze vyšší podíl zproštěných osob (23 ze 111 obžalovaných v roce 2015, tj. 20,72 %) v roce 2016 poklesl na 3 zproštěné osoby ze 106 obžalovaných, což činí 2,83 %. VSZ v Olomouci zaznamenalo v roce 2016 žádnou zproštěnou osobu z 85 obžalovaných (0,0 %), oproti roku 2015 (kdy se jednalo o 3 zproštěné osoby z 62 obžalovaných, tj. 4,84 %).“ VSZ v Praze dlouhodobě v  turbulencích Na VSZ v Praze bylo nejvyšší procento zproštěných v roce 2011, kdy byl v říjnu odvolán…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová