Na internetu přibývá rasistických a xenofobních útoků Foto: archiv

Menšiny do plynu? Policie obvinila Staníka z SPD za rasismus. Na internetu lidé unikají

Policie obvinila tajemníka hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Jaroslava Staníka kvůli nenávistným výrokům ve Sněmovně. Jméno obviněného mluvčí pražské policie Jan Daněk neuvedl, policie se však v minulosti o Staníka zajímala kvůli jeho nenávistným a rasistickým výrokům na adresu Židů, Romů a homosexuálů, které podle svědků pronesl koncem loňského října ve Sněmovně. Podobné výroky na internetu ale procházejí často bez povšimnutí orgánů činných v trestním řízení.

„Kriminalisté zahájili trestní stíhání konkrétní osoby v souvislosti s výrokem jednoho z tajemníků v prostorách Poslanecké sněmovny,“ uvedl dnes Daněk. Policie stíhání vede pro trestné činy podněcování k nenávisti vůči skupině osob, omezování jejich práv a svobod a popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. V případě odsouzení za to hrozí až tři roky vězení.

Na případ loni upozornil server Aktuálně.cz, který s odkazem na některé svědky incidentu uvedl, že Staník posílal ve sněmovní restauraci příslušníky menšin do plynu a vyzýval k jejich zabíjení. „Vyzýval k tomu, aby se všichni homosexuálové, Romové a Židé stříleli už po narození,“ řekl serveru bývalý poslanec Marek Černoch (zvolený za Úsvit) serveru. Končící ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) webu popsala, že když do sněmovního klubu vešla, silně opilý Staník ji oslovil jako Marxovou-Engelsovou. Řekl pak, že ministryně podporuje homosexuály. „Mluvil o tom, že by měli jít do plynu a že by se měli zlikvidovat,“ uvedla.

SPD dnes v tiskové zprávě uvedlo, že Staník v současnosti není tajemníkem ani členem SPD. Jeho jméno však dál figuruje na webu Sněmovny, kde je veden jako tajemník poslaneckého klubu. Jako tajemník je dál veden i na webu SPD. „Hnutí Svoboda a přímá demokracie se až do prošetření celé záležitosti nebude k tématu dále vyjadřovat,“ stojí v tiskové zprávě.

Agrese na internetu stoupá

Zatímco verbální protizákonné projevy se daří stíhat, nenávistná a rasistická hesla na internetu jsou čím dál větším problémem, což přiznávají i orgány činné v trestním řízení. Existuje sice pokyn Nejvyššího státního zastupitelství, ale ten se spíše věnuje tématu extremismu a je velmi obecný.
Za velmi závažný tento jev označila vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová, který se podle svých slov z minulosti snaží důrazně působit na podřízená státní zastupitelství, aby jednala s policií o efektivnějším vyšetřování a vyhledávání pachatelů trestných činů dopouštějících se etnické a jiné rasové nenávisti svými projevy na internetu. „Protože agrese, která v tomto prostoru stoupá, bude průvodním jevem pro jiné typy trestných činů, které se tam budou odehrávat. Tady pořád máme hendikep. Jestliže policie tento typ trestných činů vyhledává a stíhá v reálném prostoru, v každodenním životě, tak potom neshledávám omluvu, proč by stejný typ trestných činů měl být tolerován v prostředí internetu,“ uvedla Bradáčová na začátku února pro Právo.

Podle právničky Kláry Kalibové ze společnosti neziskové organizace In Iustitia, která se trestným činům na internetu věnuje, však nyní není prioritou sosutředit se na činnost policie, ale na zpřesňující metodický pokyn státního zatsupitelství. „Momentálně je nutné se o „extremismu“ odklonit směrem k „předsudečné trestné činnosti“, kde detailní metodický pokyn i vedení, zdá se, dle námi monitorované praxe zcela chybí,“ sdělila Kalibová České justici.
Podle monitoringu In Iustitia komentáře nejčastěji na internetu nejčastěji míří na Romy, migranty a jiná cizí etnika. Organizace loni v srpnu uvedla, že Národní centrála pro boj s organizovaným zločinem jako problematickou vyhodnotila pouze jednu třetinu podnětů, na které nezisková organizace upozornila. Například výrok. „Kdyby bylo 10 útoků na migranty denně, byla by to výborná zpráva, protože by to znamenalo, že ve vyhlazovaném národě se probouzí obranné reflexy. Ale není tomu tak,“ NCOZ nespatřila jako závadný co se týče porušování platných zákonů.

Na nebezpečí anonymity a chatrného postihování rasistických projevů na sociálních sítí upozornil nedávno i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. „Já bych spíš nabádal příslušné orgány trestního řízení, aby, kdykoli se objeví na těch sociálních sítích obsah, který je jednoznačně trestným činem, nabádání k násilí, k rasové nenávistí, nesnášenlivosti, popírání holocaustu a tak dále, aby naply všechny síly k tomu, aby dokázaly dohledat a identifikovat toho, kdo ho na ty sítě vložil, případně provozuje a vystavily ho trestnímu postihu,“ uvedl v Českém rozhlase.

(epa, čtk)