Foto: Facebook

Na misích kvůli migraci bylo v cizině 1275 českých policistů, na balkánské stezce jsou dále problémy

Česko od roku 2015 vyslalo na zahraniční mise 1275 policistů. Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého budou policisté v zahraničí působit nejméně do konce letošního roku. Dál budou jezdit do Makedonie. Vyjednává se i o prodloužení misí v Srbsku, které jsou prozatím naplánovány do konce května. Tuhý to dnes řekl při odjezdu skupiny 55 policistů, kteří budou příštích šest týdnů střežit hranice v obou balkánských státech.

Migrační krize naplno propukla v druhé polovině roku 2015. Podle statistik, které ČTK poskytlo policejní prezidium, do konce loňského roku na základě bilaterálních dohod působilo 804 policistů v Maďarsku, Makedonii, Srbsku, Řecku nebo Slovinsku. Letos zatím do ciziny na základě dohod odjelo 110 policistů. Další necelé čtyři stovky policistů vyjely na mise agentury Frontex.

Problémy na řecko -makedonské hranici

Policisté působí hlavně v zemích na takzvané balkánské cestě, po které přicházely stovky tisíc migrantů z Turecka přes Egejské moře a dále přes státy západního Balkánu do střední Evropy. Podle Tuhého jsou na řecko-makedonské hranici s uprchlíky nadále problémy, v letošním roce se čeští policisté podíleli na zadržení 314 běženců.

Policisté v cizině obvykle pomáhají s ostrahou hranice, dohlížejí na pořádek, dělají bezpečnostní prohlídky nebo kontrolují dopravní prostředky. V hlídkách působí se zahraničními kolegy. „Zhruba třetina policistů už jsou zkušení misionáři, kteří byli na těchto bilaterálních výjezdech. Zbývající část jsou nováčci, kteří získávají zkušenost,“ popsal Tuhý složení policistů, kteří dnes na zahraniční misi odjeli. Podle policejního prezidenta je o zahraniční mise mezi policisty zájem. V databázi je 400 policistů, kteří chtějí do ciziny odjet.

Čeští policisté slouží ve Frontexu

Česko od vypuknutí migrační krize vyslalo také 361 policistů do evropské agentury Frontex, kam spadá pobřežní a pohraniční stráž. Jejím úkolem je ochrana vnějších hranic EU. Čeští policisté prostřednictvím této agentury působili například v Itálii, Řecku, Turecku, Portugalsku nebo Španělsku. Letos se předpokládá, že by se do práce agentury mohlo zapojit 170 policistů.

Česká vláda i po volbách a změně ve složení kabinetu v EU prosazuje důslednější ochranu vnější hranice osmadvacítky. Přerozdělování uprchlíků odmítá. Zastává názor, že se při migrační krizi má pomáhat na dobrovolném principu. Jde o projekty jako právě vysílání policistů do zahraničí nebo o finanční pomoc přímo v zasažených státech.

Podle náměstka ministra vnitra Jiřího Nováčka to vzbudilo zájem mezi státy, které žádaly pomoc. Uvnitř EU ale podle něj posun příliš nenastal. „Trvale si přejí solidaritu ve formě přerozdělování uprchlíků. Naše stanovisko je stále stejné, a to že tenhle systém je nefunkční,“ řekl dnes Nováček. Snahou Česka podle něj bude zvyšovat pomoc přímo v zasažených státech.

(čtk)