Předseda Ústavního soudu s ministrem spravedlnosti v Otázkách Václava Moravce

Pelikán nepředloží nový zákon o státním zastupitelství, pokud na něm nebude shoda

Je nevhodné, aby premiér říkal, že si v právním státě lze objednat trestní stíhání. Myslí si to předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Podle něj také nebylo šťastné vložit státní zastupitelství v rámci Ústavy pod moc výkonnou. Pokud špičky státního zastupitelství nechtějí nový zákon o státním zastupitelství, nevidí ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) důvod, proč by ho měl předkládat. Uvedl to v Otázkách Václava Moravce.

Pelikána zaskočily reakce špiček státního zastupitelství na to, že chce v rámci nového zákona přesoutěžit všechny vedoucí státní zástupce. Podle něj byl zákon připravován ve shodě s žalobci a od počátku se s takovým krokem počítalo. Neměla se ovšem soutěžit pozice Nejvyššího státního zástupce. Podle Rychetského je v současné době moudré nepředkládat zásadní podobu zákona o veřejné žalobě. Není jasné, jaký by měl být optimální model zakotvení státního zastupitelství. „U nás personálně nemají státní zástupci nezávislost vůbec,“ uvedl Rychetský.

Podle předsedy Ústavního soudu je také naprosto nevhodné, aby jakýkoliv ústavní činitel říkal, že v našem státě lze objednat trestní stíhání. Premiér v demisi Andrej Babiš při sněmovním projednávání opakované policejní žádosti o své vydání k stíhání, jež se týká také prvního místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka prohlásil, že jeho stíhání je na objednávku mafie. Zisk padesátimilionové evropské dotace pro farmu Čapí hnízdo neprovázela podle Babiše žádná korupce ani podvod. „Žijeme v zemi, kde si můžete objednat stíhání a dostat pravděpodobně někoho do vězení,“ řekl.

Podle Rychetského se stalo téměř módou podávat trestní oznámení a někdo může mít pocit, že objednávání trestního stíhání může být specifickou formou podávání trestních oznámení. „Objednat si může kdokoliv cokoli, jde o to, zda je objednávka realizována,“ uvedl předseda ÚS s tím, že zatím má pocit, že spravedlnost u nás funguje „s velmi častými nonsensy, které se napravují  v rámci procesní soustavy opravných prostředků“.

Podle Pelikána nikdo nikdy neřekl, že se v tuzemsku dá rutině objednat trestní stíhání. S tím Rychetský nesouhlasí, podle něj šlo u Babiše o obecný soud o stavu přípravného trestního řízení v naší zemi.

V pořadu se také diskutovalo o podzákonných předpisech, kterými Pelikán změnil způsob výběru budoucích soudců. Rychetský uvedl, že podle něj je chybou, že v současném systému je chybou zejména to, že začínající soudci svou kariéru startují na soudech prvního stupně, což je podle něj nejvíce náročné a nalézá se zde hmotné právo. „Začínající soudce by měl nastoupit na odvolací, druhý stupeň soudní soustavy,“ uvedl předseda ÚS.

Rychetský s Pelikánem dnes diskutovali také o návrhu na zavedení obecného referenda, který předložila SPD. Podle Rychetského by se sněmovní strany měly nejprve zabývat tím, k jakým otázkám vůbec bude možné referendum vypsat, až potom začít debatovat o parametrech hlasování, jako je počet podpisů potřebných pro svolání referenda. Předseda Ústavního soudu v této souvislosti podotkl, že podle něj by se nemělo hlasovat například o znění zákonů.

Pelikán uvedl, že referendum považuje za výjimečný nástroj, k němuž by se mělo sahat pouze zřídka. Neumí si představit zavedení švýcarského modelu, kdy by se občané v referendu vyjadřovali k běžným zákonům i několikrát ročně. Nechce ani vypisovat referenda o otázkách mezinárodní bezpečnosti.

(epa)