Foto. archiv

Přes sto tisíc držitelů zbraní píše vládě: Jsme rozhořčeni Pelikánem a šokováni Babišem

Otevřený dopis vládě České republiky dnes zveřejnil petiční výbor Petice proti regulaci zbraní a sebeobranných prostředků. Předsedovi vlády Andreji Babišovi píší, že jsou šokování jeho výroky o stažení žaloby na zbraňovou směrnici a rozhořčeni faktem, že ministr spravedlnosti Robert Pelikán uplatnil jako předseda Legislativní rady vlády pouze své vlastní stanovisko ke zbraňové novele bez projednání v LRV.

Rozhořčený dopis předsedovi a členům vlády, poslancům senátorům a předsedům politických stran byl zveřejněn dnes. Iniciátor Petice proti regulaci zbraní a sebeobranných prostředků Pavel Černý hovoří jménem 110 358 petentů, kteří podepsali petici proti regulaci obranných prostředků. V ČR je 300 000 držitelů zbraní. O nové petici Česká justice informovala při jejím spuštění před měsícem.

Zklamání z vlády a selhání vlády vůči občanům

Podle dopisu občany zaskočilo, že vláda navzdory soustavným protestům dne 7. února 2018 schválila novelu zákona 119/2002 o zbraních a střelivu  a o správních poplatcích tak, jak si ve skutečnosti přeje EU ve své zbraňové směrnici: „Skutečnost, že zmíněný návrh novely zákona byl vládou přijat, nás opravdu velmi zklamala,“ uvádějí petenti.

Podle slov více než sta tisíce občanů, jde o selhání vůči zákona dbalým lidem a vůči ochraně jejich práv: „Tento krok vlády, kterým dochází k implementaci Směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/853 ze dne 17. května 2017, kterou se mění směrnice Rady 91/477/EHS o kontrole nabývání a držení zbraní (dále jen „Směrnice“), která nabyla účinnosti 13. června 2017, považujeme za selhání vůči svým zákona dbalým občanům, jejichž práva, svobody a majetky mají být státem nejen garantovány, ale i chráněny,“ píší občané Babišovi, členům vlády a dalším politikům.

Pelikán prý nenechal návrh projednat Legislativní radu

Zmíněná Směrnice je podle řady bezpečnostních expertů, znalců z oblasti zbraní a střeliva a celkově z řad odborné veřejnosti považována v současné bezpečnostní situaci za zcela neadekvátní, neuvěřitelně diletantsky připravenou a v konečném důsledku i pro bezpečnost České republiky škodlivou. Likviduje navíc jeden z nejlepších zákonů o zbraních nejen v Evropě, ale i celém světě, uvádějí občané.  „Na tom ostatně panuje shoda i v Poslanecké sněmovně a Senátu Parlamentu České republiky, kdy obě komory Parlamentu přijaly v minulosti usnesení nesoucí se v duchu odporu proti přijetí Směrnice. Za nesmyslný zásah do práv legálních držitelů zbraní označil opakovaně Směrnici i prezident republiky, vážený pan Miloš Zeman,“ upozorňuje Pavel Černý jménem sta tisíce občanů.

Podle jeho dalších slov je jednání vlády v demisi i jejího ministra spravedlnosti Roberta Pelikána nepochopitelné: „Právě proto je pro nás nepochopitelné rozhodnutí vaší vlády v demisi, které naprosto nekoresponduje s vůlí valné většiny volených zástupců napříč politickým spektrem, kteří zastupují zájmy občanů České republiky. Jsme rozhořčeni o to více, že uvedený návrh novely zákona o zbraních podle veřejně dostupných zdrojů neprošel standardním meziresortním připomínkovým řízením, kdy jej ministr Robert Pelikán nenechal projednat Legislativní radou vlády a na jednání vlády samotném uplatnil pro nás nepochopitelně pouze své osobní stanovisko předsedy této rady,“ uvádějí občanů v dopisu.

Poslední výstup LRV je starý sedm měsíců

To je ovšem v rozporu s informacemi, které České justice ohledně tzv. malé zbraňové novely získala na dotaz od ministerstva vnitra v lednu 2018. Mluvčí ministerstva České justici sdělila, že novelu obdržely pracovní komise Legislativní rady vlády.

Poslední veřejný výstup z Legislativní rady vlády je však sedm měsíců starý a je datován 28. července 2017. V plánu legislativních prací vlády na rok 2018 se předmětná novela rovněž nevyskytuje. Zveřejněný program jediného zasedání Legislativní rady současné vlády takový bod rovněž neobsahuje.

Podle dřívějších informací bylo připomínkové řízení k malé zbraňové novele zkráceno na deset dní a připomínky byly vypořádány přímo na ministerstvu vnitra. K materiálu nebyla zpracována RIA, což rozhodl ještě ministr vnitra Milan Chovanec.

Babiš držitele zbraní šokoval výrokem

Kromě toho občané v otevřeném dopisu připomínají, že vláda jedná v rozporu se svým programovým prohlášením: „Je nutné vzpomenout také fakt, že samotný obsah návrhu novely zákona o zbraních, který implementuje Směrnici, naprosto odporuje jak původnímu programovému prohlášení vaší vlády z úvodu tohoto roku, tak stanoviskům dvou výborů Senátu (výbor „bezpečnostní“ a „petiční“). Programové prohlášení vlády, usnesení obou komor Parlamentu České republiky a jejich orgánů zcela jasně deklarovaly nutnost ochrany práv českých držitelů zbrojních průkazů.

Šokující je pak pro petenty prohlášení předsedy vlády v demisi a předsedy ANO11 Andreje Babiše:  „Zároveň nás, vážený pane premiére, šokovalo Vaše veřejné prohlášení pro média po jednání vlády, kdy jste prohlásil, že ,…zatím není uvažováno o stažení podané žaloby…´ z vlastní iniciativy naší země. Doufáme, že se z Vaší strany jednalo „pouze“ o mylné či zkreslené sdělení a že nás ujistíte o tom, že nikdo neuvažuje o tom, že by žaloba České republiky na Evropskou komisi a platnost Směrnice podaná k Soudnímu dvoru Evropské unie měla být stažena!“

Závěrem Pavel Černý vyzývá vládu k šesti krokům.

Vyzýváme Vás proto tímto, jménem českých legálních držitelů zbraní:

– Aktivně se zasaďte o nepoškozování práv českých občanů a legálních držitelů zbraní !

– Vzepřete se dotčené poškozující zpackané směrnici EU, a to nejen prostřednictvím zmíněné podané žaloby České republiky proti Směrnici.

– Stáhněte vládní návrh novely zákona o zbraních implementující Směrnici do našeho právního řádu, anebo pozastavte její projednávání v obou komorách Parlamentu České republiky minimálně do doby výsledku shora uvedené podané žaloby.

– Podpořte schválení novely ústavního zákona o bezpečnosti ČR, zakotvujícího do našeho ústavního pořádku právo na legální vlastnictví zbraní za účelem zajištění obrany a vnitřní i vnější bezpečnosti našeho státu. Tato novela by vyjadřovala nejen symbolickou, ale hlavně praktickou garanci práv českých občanů, kteří plní zákonem striktně dané podmínky pro nabývání vlastnictví, držení a nošení zbraní, přičemž do budoucna bude ústavní zárukou zachování současných zákonných rámců, které jsou ověřeně dostatečně přísné a efektivní, čímž v praxi povede k výraznému zvýšení bezpečnosti občanů České republiky.

– Aktivně protestujte proti další, Evropskou komisí plánované revizi bezproblémových a funkčních zákonů České republiky v oblasti držení zbraní nebo vyjednejte pro Českou republiku výjimku. Neb dle Lisabonské smlouvy a jejího článku 346, je vnitřní a vnější bezpečnost členů EU, výhradně v gesci každého členského státu.

– Důrazně vás žádáme, vyzýváme a apelujeme na vás, nechť se řídíte tímto ustanoveními a co nejefektivněji chráníte práva svých občanů a své země.

V závěru varuje Pavel Černým před narůstajícím odporem proti Evropské unii: „Závěrem, z pohledu našeho členství v Evropské unii, je nyní velmi důležité, abyste dokázali eliminovat právě takové chybné unijní regulace, v tomto případě dokonce velmi škodlivé paskvily, neb jen kvůli těmto chybám současného ,předreformního´ vedení EU, zcela zbytečně dochází k zesilování protievropských nálad u nás u opravdu nemála občanů, vašich voličů,“ uvádí v otevřeném dopisu jménem 110 000 občanů.

Irena Válová