Reportáž radila, jak se obléct do kostela Foto: Farnost Polička

ÚS zrušil pokutu pro Novu, svoboda projevu chrání nejen myšlenkově závažná sdělení

Ústavní soud (ÚS) zrušil pokutu 200.000 korun, kterou Rada pro rozhlasové a televizní vysílání uložila televizi Nova za reportáž o vhodném a nevhodném oblečení do kostela v době letních veder. Rada označila reportáž za nevyváženou. Ústavní soudci poukázali na svobodu projevu. Zrušili jak rozhodnutí rady o pokutě, tak verdikty správních soudů, které sankci potvrdily.

Svoboda projevu chrání nejen myšlenkově závažná sdělení, řekl dnes soudce zpravodaj David Uhlíř. Zmínil odborný termín infotainment, což je žurnalistická forma, jejímž cílem je nejen informovat, ale i pobavit. Ačkoliv žurnalistická a estetická hodnota může být sporná, je především věcí provozovatele média, aby zvážil, jak se bude prosazovat na trhu, uvedl Uhlíř. „Záměrem reportáže, jak správně Nejvyšší správní soud uvedl, nebylo informovat o významné události, ale vyplnit období tzv. okurkové sezóny. Na významu tak nabývá povaha vysílajícího média, které neplnilo úkoly v rámci veřejné služby, ale snažilo se zaujmout své cílové diváky způsobem jim blízkým. Jakkoliv může být hodnota tzv. infotainmentu žurnalisticky a esteticky sporná, je především na vlastníku soukromého média, aby při dodržení minimálních obsahových požadavků hledal svůj způsob uplatnění na trhu (a byl za to případně kritizován účastníky tohoto trhu, ne státem). Svoboda projevu jako základní politické právo chrání nejen šíření myšlenkově závažných sdělení. Právo každého vyjadřovat své názory zahrnuje i právo na jejich vyjádření humornou formou, s přiměřenou měrou nadsázky či ironie. Toto právo se vztahuje na veřejnoprávní média a tím spíše i média soukromá,“ stojí v nálezu.

Napadená rozhodnutí jsou založena pouze na hodnocení objektivity a vyváženosti obsahu reportáže. Správní řízení přitom nebylo zaměřeno ke zjištění, zda jsou dány jiné, jednoznačné vady informování diváků (např. pravdivost informací, manipulování s názorem dotázaných, poskytnutí prostoru pro vyjádření kněžskému bratrstvu apod.).

Ústavní soud uzavírá, že odvysíláním konkrétně reportáže „Příručka poradí, co do kostela“, tak jak bylo skutkově zjištěno, nedošlo ze strany stěžovatelky k porušení obsahových požadavků na vysílání způsobem, který by ohrožoval svobodnou, individuální či veřejnou tvorbu názoru veřejnosti, tedy hodnoty, k jejichž rozvoji svoboda projevu masových médií slouží. Za takového stavu nelze pokutu uloženou stěžovatelce považovat za ústavně legitimovaný zásah do jejího ústavně zaručeného práva podle čl. 17 Listiny.

Reportáž se v Televizních novinách objevila v srpnu 2012 v době velkých veder. Jejím tématem byl leták, v němž kněz radil lidem, jak by se měli, či spíše neměli, oblékat do kostela. Reportáž zmiňovala nevhodnost džínsových kalhot, minisukní, odhalených ramen a velkých výstřihů.

Nedodržování těchto zásad při bohoslužbách může způsobit nejen pohoršení, ale i nevolnost celebranta, zaznělo v reportáži s odkazem na příručku. Reportérka se ptala na názory návštěvníků kostelů, dala prostor také odborníkovi na extremismus, který komentoval činnost Kněžského bratrstva svatého Pia X.

„Jistá míra zlehčení se v reportáži nepochybně vyskytuje. Ale je třeba vzít v úvahu, že samotná příručka, o které reportáž pojednává, byla nesena nadlehčeným a humorným způsobem,“ řekl Uhlíř.

Pokud se někoho osobně reportáž dotkla, mohl se bránit prostředky soukromého práva, například podat žalobu na ochranu osobnosti, žádat o opravu nebo zveřejnění dodatečného sdělení. „Z toho, že tak nikdo neučinil, soudíme, že nikoho z těch účinkujících nebo komentovaných se tak reportáž nijak nedotkla,“ uzavřel Uhlíř.

(čtk, epa)