Ústavní soud Foto: archiv

Ústavní soud musí řešit čím dál více návrhů na zrušení zákonů

Ústavní soud (ÚS) loni obdržel téměř 4180 stížností a dalších podání, přibližně o stovku méně než v předcházejícím roce. Přibylo ale takzvaných plenárních věcí, o kterých hlasuje všech 15 soudců a většinou vyžadují více času. Jde zejména o návrhy na rušení zákonů a také stížnosti související s volbami. Průměrná doba rozhodování soudu se zkrátila.

Ještě v roce 2012 počet nových podání atakoval hranici 5000, v posledních pěti letech jich stabilně bývá kolem 4000. „Ačkoliv je tento stav stále poměrně vysoký, lze se domnívat, že se bude jednat o setrvalý stav, se kterým musí ÚS již zřejmě počítat jako se standardním nápadem i v budoucnu,“ řekl generální sekretář soudu Ivo Pospíšil.

Zvýšení počtu plenárních věcí podle něj souvisí hlavně s loňskými volbami. „Nicméně je pravdou, že ÚS i tak obdržel větší množství návrhů na zrušení zákonů a jiných právních předpisů, což dle mého osobního názoru souvisí s aktivitou předchozí vlády na konci volebního období a přijímáním poměrně zásadních právních předpisů, jejichž přezkum vzápětí požadovala ve Sněmovně přehlasovaná politická opozice nebo senátoři,“ uvedl Pospíšil.

Soud loni dostal například návrh na zrušení několika pasáží protikuřáckého zákona, měl by se zabývat také povinnou maturitou z matematiky nebo zákazem billboardů u dálnic a silnic první třídy.

Dva senátorské podněty se týkají zákona o významné tržní síle, další dva zákona o ochraně přírody a krajiny, například způsobu vymezení Národního parku Šumava. Senátoři rovněž požadují zrušení zákazu prodeje o vybraných státních svátcích, zákona o registru smluv nebo povinnosti obchodních řetězců nabízet potraviny neziskovým organizacím.

Průměrná délka všech řízení loni činila 147 dní, v předchozím roce 154 dní. Tříčlenné senáty ovšem zpravidla rozhodují o individuálních stížnostech rychleji než plénum o návrzích na rušení zákonů.

Zrychlení práce soudu je podle Pospíšila zejména výsledkem personální stabilizace. „Soudcovský sbor ÚS je od prosince 2015 kompletně obměněn, nicméně jistou dobu trvá, než si soudci, jinak zkušení právní profesionálové, zvyknou na typ návrhů, jimiž se ÚS zabývá, než si zvolí určitý pro ně optimální procesní a pracovní rytmus, než si vyberou vhodné spolupracovníky (především asistenty), jimž také jistou dobu trvá pracovní aklimatizace,“ uvedl Pospíšil.

Počet podání u Ústavního soudu

rok počet podání z toho plenární
2012 4943 31
2013 4076 56
2014 4084 27
2015 3880 34
2016 4291 36
2017 4180 47

 

(čtk)