Vnitro zřídilo post vládního zmocněnce pro IT a změnilo statut RVIS

Ministerstvo vnitra zřídilo post vládního zmocněnce pro IT a digitalizaci, zrušilo koordinátora digitální agendy a změnilo statut Rady vlády pro informační společnost (RVIS), která je fakticky součástí ministerstva vnitra. Zmocněncem bude Vladimír Dzurilla, o čemž jsme informovali již v polovině prosince.

Dva zásadní návrhy týkající se státního IT předkožil ministr vnitra Lubomír Metnar kolegům ministrům v demisi. V souladu s programovým prohlášením vlády navrhuje, aby byla zřízena funkce vládního zmocněnce pro IT, a zároveň doporučuje, aby se jím stal Vladimír Dzurilla. O tom, že právě tento slovenský IT specialista by se měl stát novým „panem IT“ jsme jako první informovali už 12. prosince. Kromě toho Metnar navrhovalje, aby byla zrušena funkce koordinátora vládní agendy, kterou donedávna zastával Ondřej Malý. Ten z Vlády odešel na Ministerstvo průmyslu a obchodu, kde se jako politický náměstek ministra stará o digitální agendu.

„Navrhuje se zřídit funkci vládního zmocněnce pro IT a digitalizaci, a to při Ministerstvu vnitra, které je podle kompetenčního zákona ústředním správním úřadem mj. i pro informační a komunikační technologie. Současně se navrhuje zrušit funkci koordinátora digitální agendy České republiky, který dosud působil na Úřadu vlády České republiky. Vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci bude předsedat Radě vlády pro informační společnost. Hlavním cílem činnosti Rady vlády pro informační společnost je a nadále bude rozvoj veřejné správy a eGovernmentu, především v oblastech vyplývajících ze strategických dokumentů Evropské komise a vlády České republiky,“ píše se v návrhu pro členy Babišova kabinetu v demisi.

Vláda tyto návrhy schválila.

Dzurilla, který vedl státní podnik spadající pod ministerstvo financí Státní pokladna – centrum sdílených služeb, se v závěru ledna stal i šéfem státního IT podniku spadajícího pod vnitro Národní agentura pro komunikační a informační technologie.

Přečtěte si exkluzivní rozhovor s novým vládním zmocněncem – „Pan IT“ – budoucí vládní zmocněnec Vladimír Dzurilla: řešitelé státního IT jsou závislí na…

Do RVIS budou přizváni zástupci krajů a měst

Dalším návrhem úředníků ministerstva vnitra je změna statutu Rady vlády pro informační společnost, která prakticky funguje na vnitru. Právě ta by se měla stát zázemím pro výkon práce vládního IT zmocněnce. Dzurilla by se měl podle tohoto návrhu stát předsedou RVIS a místopředsedou pak ministr vnitra. Dalšími členy rady by pak měli být náměstci jednotlivých ministrů, ředitele NAKIT, členem Rady ČTÚ, NBÚ a místopředsedou Českého statistického úřadu. „Členy Rady jsou rovněž tajemník Rady, Digitální šampion ČR, předsedové stálých pracovních výborů Rady, zástupce Asociace krajů České republiky, zástupce Svazu měst a obcí České republiky a zástupci odborné veřejnosti (dále jen „instituce“),“ uvádí se v návrhu nového bodu statutu Rady vlády pro informační společnost. Právě explicitní vyjmenování zástupců Asociace krajů a Svazu měst a obcí je novinkou a zdůrazňuje zájem Vladimíra Dzurilly IT otázky České republiky konzultovat s co nejširším okruhem zainteresovaných subjektů.

„Členy Rady, kromě místopředsedy Rady, jmenuje a odvolává předseda Rady, a to na základě návrhu příslušného resortního ministra, ředitele v případě zástupce Národního bezpečnostního úřadu, ředitele v případě zástupce Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, předsedy Rady Českého telekomunikačního úřadu v případě zástupce Českého telekomunikačního úřadu a předsedy Českého statistického úřadu v případě zástupce Českého statistického úřadu. Zástupce odborné veřejnosti jmenuje předseda Rady z řad všeobecně uznávaných odborníků a odvolává je i bez návrhu,“ uvádí se v návrhu.

Podle předsedkyně Asociace krajů Jany Vildumetzové její organizace ještě nebyla oficiálně vyzvána, aby někoho nominovala. „Máme svoji odbornou komisi pro ICT ve veřejné správě, kterou vede hejtman Vysočiny Jiří Běhounek. Ta se shodne na nominantovi. Jeho jméno pak musí odsouhlasit Rada Asociace krajů, tedy všichni hejtmani,“ řekla Ekonomickému deníku Vildumetzová.

V Radě vlády pro informační společnost budou zřízeny tyto stálé pracovní výbory:

  1. a) stálý pracovní výbor pro architekturu a strategii – předsedou je ředitel odboru hlavního architekta Ministerstva vnitra.
  2. b) stálý pracovní výbor pro udržitelnost provozu ICT a nákup zboží a služeb v oblasti ICT – předsedou je náměstek ministra financí
  3. c) stálý pracovní výbor pro Národní koordinaci rozvoje sítí nové generace – náměstek ministra průmyslu a obchodu
  4. d) stálý pracovní výbor pro digitálně přívětivou legislativu – jmenuje jej předseda RVIS

RVIS má vlastní sekretariát, který řídí Tajemník rady a celý jeho provoz je hrazen z rozpočtu ministerstva vnitra. Tajemník, kterého jmenuje a odvolává předseda RVIS je zaměstnancem vnitra.

Jiří Reichl

Tématu IT systémů v ČR se věnujeme dlouhodobě – přečtěte si některé starší texty:

„Pan IT“ – budoucí vládní zmocněnec Vladimír Dzurilla: řešitelé státního IT jsou závislí na dlouholetých dodavatelích … 

Novým šéfem „vnitráckého“ státního IT podniku NAKIT bude Dzurilla z Centra sdílených služeb 

Vnitro loni schválilo velké IT zakázky za 25 miliard 

Chystá se sloučení státních ICT podniků? 

Piráti píší ministryni Němcové kvůli IT systémům a personálním změnám. Zastávají se odvolaného IT… 

Babišova vláda: Ne euru, centrální IT a vysokorychlostní internet všude 

Nový „Pan IT“? Branže ho uznává, Piráti moc neznají 

Babiš ve Sněmovně: Nemůžeme tu mít 14 malých eGovernmentů 

MPSV: OKsystem dostal od státu 6 miliard na IT zakázkách 

Víme, které IT zakázky generálního finančního ředitelství pokutoval ÚOHS 

Téměř 4,5 milionů pokut pro Generální finanční ředitelství. I za EET 

Rafaj: ÚOHS se zaměří na JŘBU 

ÚOHS se zaměřil na IT zakázky zadávané v JŘBU. Rozdal pokuty za 3 miliony 

Další „in-house“ výjimka pro NAKIT. Chovanec pokračuje v krmení svého dítěte 

Typický příklad technologické závislosti na dodavateli: celní „eDovoz“ 

Prosincové smlouvy pro IBM na EET? 434,5 milionu korun 

Dvě zakázky „z ruky“ bez tendru z MPSV. Miliarda a 35 milionů