Předseda SPD Tomio Okamura Foto: archiv

Zpráva o extremismu: Okamura těžil z toho, že nebyl trestně stíhán

O Tomio Okamurovi jako lapači všech extremistů, o Rozumných, kteří spolu s Petrem Hannigem a justicí odradikalizovali Národní demokracii, o posílení levicového a anarchistického hnutí a alternativních médiích, co neváhají publikovat zprávy, o „kterých lze očekávat, že se jich chopí extremisté“, pojednává zpráva o extremismu za poslední čtvrtletí 2017. Zveřejnilo ji ministerstvo vnitra. Okamura loni těžil z toho, že nebyl trestně stíhán na rozdíl od  Adama B. Bartoše.

Přestože za extremistickou stranu je ministerstvem vnitra opakovaně shledávána Národní demokracie,  z poslední zprávy vyplývá, že po odsouzení jejího předsedy Adama B. Bartoše při současném vedení několika dalších sporů s ním přestává být strana takovou hrozbou pro demokracii jako dříve. Před dvěma týdny dostal dvouletý podmíněný trest s tříletou zkušební dobou za popírání a schvalování genocidy, podněcování nenávisti a hanobení národa, kterého se podle obžaloby dopustil vydáváním protižidovských knih a svými články a komentáři.

Čtěte také: Přibylo levicového extremismu, scéna se ale potýká s vyčpělostí a nezájmem veřejnosti

Zatímco Adam B. Bartoš je vytížen v mlýnici justice, radikalismus členů klesá a souvisí to s Rozumnými a prezidentským kandidátem Petrem Hannigem, uvádí se ve zprávě: „Představitelé ND i ve čtvrtém čtvrtletí pokračovali v umírněném kurzu a omezili také své veřejné projevy. Velmi pravděpodobně na tom měl podíl soudní spor, který vede strana s Ministerstvem vnitra pro uvádění ve zprávách o extremismu, dále jednoroční trest odnětí svobody s dvouletým podmínečným odkladem udělený jejímu předsedovi Adamovi B. Bartošovi za antisemitsky laděnou performanci v Polné u Jihlavy v roce 2015 (trest je v současné době pravomocný) a dále pak předsedův v té době probíhající soudní spor pro údajné spáchání několika nenávistných trestných činů a zpochybňování holokaustu. Pokles radikality projevů ND se rovněž časově shoduje s faktem, že ,Rozumní´ vyslali do boje o post prezidenta republiky svého kandidáta Petra Hanniga,“ uvádí se v poslední zprávě o extremismu v České republice.

Okamura těžil z toho, že nebyl stíhán

Ze zprávy dále vyplývá, že soudní spory a trestní řízení, které postihly Adama B. Bartoše, stojí mimo jiné za úspěchem Tomia Okamury, protože toho zatím nepostihly: „Parlamentní volby skončily nezdarem i pro další protimuslimsky a protiimigrantsky orientované subjekty, které vznikaly a procházely dynamickým vývojem v době tzv. uprchlické krize. Vlivem vzájemných sporů, často řešených prostřednictvím sociálních sítí na internetu, se staly nevěrohodnými a nepřehlednými. Nejvíce proto z operování s tématy migrace a islámu těžilo hlasy hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (dále jen SPD), které slavilo s 10,64% (538.574 hlasů) významný úspěch. Hnutí SPD používá oproti extremistickým stranám kvalitnější a efektivnější politický marketing. Jeho představitelé navíc nejsou oproti DSSS a ND limitováni rozsudky soudů či probíhajícími trestními řízeními,“ uvádí se ve zprávě popisující stav do konce loňského prosince. Tento stav se nyní zřejmě po výrocích předsedy SPD na konto záchytného kárného tábora v Letech změní.

Kromě napadení jednoho občana afrického státu a pár pochodů se v posledním čtvrtletí nic zásadního nedělo podle zprávy na tzv. pravicové scéně. Došlo k úplnému úpadku Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), a to z důvodu nezájmu veřejnosti.

Levicové výzvy k sabotážím, ničení kamer, bankomatů

Naopak zajímavé dění bylo na tzv. levicové scéně a mezi anarchisty, kteří chtějí podle  zprávy zničit funkci prezidenta, volby a s nimi volební propagandu: „Anarchisté se rozhodli tradičně bojkotovat volby parlamentní i prezidentské. Některé anarchistické kolektivy vyzvaly své příznivce k zapojení do kampaně, která měla mj. spočívat v ,ničení a pozměňování volební propagandy´.
Funkci prezidenta si anarchisté přejí zrušit,“ uvádí se doslova ve zprávě, která rovněž zmiňuje podzimní setkání „nacionalistické, euroskeptické a protiimigrační frakce Evropského parlamentu Evropa národů a svobody“ v Praze. „Cílem anarchistických tzv. afinitních skupin bylo zablokovat příjezd zejména dvou významných politiků, Marine Le Penové a Geerta Wilderse,“ popisuje boj levice zpráva.

Na internetu se podle zprávy objevily nové výzvy anarchistů k provádění sabotáží, návody k jejich provádění či rady, jak se bránit policejním metodám a prostředkům. „Zdůrazňována byla solidarita se souzenými či vězněnými anarchistickými kolegy v tuzemsku i v zahraničí. Objevily se nové texty oslavující masové nepokoje (tzv. rioty), vyzývající ke krádežím (v anarchistickém pojetí má jít o „expropriaci – „vyvlastnění kapitalistických zdrojů“) či k ničení ,prostředků masové kontroly´ státu a kapitálu (kamery, bankomaty, automaty na jízdenky). Zdrojem inspirace byli tvůrcům nepochybně řečtí anarchisté,“ uvádí o tom zpráva, která zachytila i výzvy Levé alternativy podporující dnes už legendární Kliniku k volbě KSČM.

Média neznámých vlastníků informují o islamizaci

Mezi tím se pohybují nevětšinová média, která předkládají názory a informace, aniž by sama sebe cenzurovala, vyplývá ze zprávy: „Tzv. alternativní média fungovala v oboustranně výhodné symbióze s extremistickými subjekty. Buď produkovala či dále šířila zprávy, u nichž bylo možné očekávat, že se jich chopí extremisté, nebo v některých případech přímo extremistům dávala prostor,“ uvádí o tom doslova zpráva vnitra.

Jaký má odbor sledování extremistů ministerstva vnitra s těmito médii problém? „Často u nich není zřejmé, kdo je jejich vlastníkem, kdo jsou redaktoři, kdo je financuje a z jakých zdrojů čerpají. Nadále byla hlavním tématem určeným pro xenofobně orientované publikum hrozba ze strany muslimů a migrantů, doprovázená tvrzeními, že národní vlády či Evropská unie ji podceňují, bagatelizují, či některé ,zaručené´ informace přímo zatajují. Pravicově extremističtí aktivisté dostávali prostor k prezentování svých pohledů na ,islamizaci´ a svých receptů, jak jí předcházet,“ stojí ve zprávě doslova.

Irena Válová