Ondráček patřil mezi komunistické policisty v uniformě SNB Reprofoto: ČT

Babiš navrhne odvolání Ondráčka, proti němuž se chystají protesty

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes oznámil, že hodlá navrhnout odvolání poslance KSČM Zdeňka Ondráčka z čela komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Proti zvolení tohoto expolicisty, který v roce 1989 zasahoval proti odpůrcům komunistického režimu, mají v pondělí protestovat lidé v 11 městech ČR; chtějí podepisovat petice za novou volbu předsedy komise. Předseda KSČM Vojtěch Filip důvody demonstrací nechápe, podle něj jejich účastníci nejsou demokraté.

„Nebudu to komentovat, dokud o tom nebudu osobně mluvit s Andrejem Babišem,“ reagoval pro ČTK na Babišovo vyjádření Filip večer.

Babiš večer na svém facebookovém účtu uvedl, že podpoří Ondráčkovo odvolání, pokud to navrhnou demokratické opoziční strany. „A pokud by to náhodou někdo nenavrhl, navrhnu to já,“ prohlásil. Omluvil se za to, že se páteční volby Ondráčka nezúčastnil. „Nechtěl jsem být u toho. Já vím, moje chyba, měl jsem být asi důraznější, když jsme se o tom bavili na klubu,“ dodal s tím, že tentokrát bude důraznější a klub přesvědčí. Podle kritiků právě hlasy ANO a také SPD dopomohly Ondráčkovi ke zvolení na pátý pokus.

Předseda ODS Petr Fiala poté v reakci na twitteru oznámil, že Babiše bere za slovo a že Ondráčkovo odvolání navrhnou. „Věřím, že pan premiér Babiš dodrží své slovo. Společně máme 103 hlasů, pojďme do toho,“ uvedl s poukazem na počet poslaneckých hlasů ANO a ODS.

Rovněž předseda STAN Petr Gazdík Babišův krok vítá. Podle něj to ukazuje, že veřejné míněné má ještě sílu něco změnit. „Tohle jsme si ovšem mohli ušetřit, kdyby poslanci ANO Ondráčka nepodpořili už při volbě,“ sdělil Gazdík.

Organizátoři pondělních demonstrací očekávají, že se protestů zúčastní desetitisíce lidí. Chtějí mimo jiné podepisovat petice za novou volbu předsedy komise. Akce v Praze vyvrcholí krátkým happeningem, který bude mít podobu pozvednutí petičního listu či bílého listu papíru, srolovaného do symbolického bílého obušku.

Filip v dnešním pořadu Partie televize Prima uvedl, že nechápe důvody demonstrací proti Ondráčkovu zvolení. Jeho kritici prý nejsou demokraté a nerespektují pravidla občanské společnosti, uvedl Filip. Ondráček podle něj jako policista pouze konal svou povinnost, nejednal nad rámec rozkazů a nemělo by mu to být vyčítáno. Naopak místopředseda KSČM Jiří Dolejš v Otázkách Václava Moravce v České televizi uznal právo demonstrovat, byť s důvodem protestů nesouhlasil. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek uvedl, že demonstrací lidé demokraticky vyjadřují svobodnou vůli. Bělobrádek také poznamenal, že i nacisté se vymlouvali, že jednali podle rozkazu a zákonů.

(čtk)