Foto: archiv

Bavorsko zavede vlastní pohraniční policii a kontroly na hranici s Českou republikou

Největší německá země Bavorsko, která sousedí s Českem a Rakouskem, vybuduje vlastní pohraniční policii a azylový úřad. Rozhodla o tom dnes nová vláda tohoto spolkového státu. Policie má začít působit začátkem července a ke kontrole hranic s Českou republikou chce využívat i drony. Od azylového úřadu se očekává zrychlení deportací migrantů, informovala agentura DPA.

Zemská vláda premiéra Markuse Södera odsouhlasila plán na svém prvním zasedání v Mnichově. Cílem je zvýšit bezpečnost v pohraničním prostoru s Českem a Rakouskem, řekl Söder z Křesťanskosociální unie (CSU).

Policie se sídlem v Pasově má nakonec disponovat 1000 příslušníky. Přiřazeno k ní bude 500 lidí, kteří se již v příhraničních oblastech účastní pátrání, během něhož policisté – běžně v civilu a v civilních autech – kontrolují namátkově vytipovaná vozidla a osoby. Tyto kontroly Bavorsko provádí už řadu let.

Söder chce, aby bavorská jednotka mohla také provádět hraniční kontroly nezávisle na spolkové policii. Nyní o tom začne jednat s vládou v Berlíně. Na česko-německém pomezí se často pašují drogy i zboží jako cigarety a oblast také poznamenala nelegální migrace.
Pro bavorský úřad pro azyl má podle Södera pracovat také kolem 1000 zaměstnanců. Jejich úkolem bude například zrychlit vyhošťování odmítnutých žadatelů o azyl. Rozhodování o jejich žádostech ale zůstane v pravomoci Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky.

(čtk)