Soud opakovaně potvrdil nárok exředitele ŘSD Haly na ušlý zisk Foto: ODS

Kauza exmanažera ŘSD Haly: Soud už rok neúspěšně žádá policii o spis

Obvodní soud pro Prahu 2 (OS) pokračoval ve čtvrtek v projednávání žaloby exmanažera Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Michala Haly na stát ve věci odškodnění za nezákonné trestní stíhání v kauze dálničních odpočívadel. V této žalobě požaduje po státu 68 milionů korun.

Soudkyně Lucie Vítková předně zamítla Halův návrh, aby bylo projednávání věci přerušeno, a aby se částí Halových nároků zabýval už v této fázi Ústavní soud. Hala navrhoval, aby byl opětovně posouzen ústavní soulad části zákona o odpovědnosti státu za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci.
Konkrétně namítá, že zákon obecným soudům neumožňuje nahradit náklady obhajoby jinak, než podle advokátního tarifu. Hala však své obhájce platil hodinovou sazbou, přičemž rozdíl se má pohybovat v řádu statisíců korun v jeho neprospěch.

Čtěte také: Stát z exmanažera ŘSD Haly nezákonně udělal „prasečkáře“, přiznal mu jen směšné odškodnění

„Já jsem si to nezákonné stíhání nevymyslel, od počátku jsem na tu nezákonnost upozorňoval a považuji za absurdní, abych ze svých, nad to vypůjčených, peněz sponzoroval nějaké prokurátorské pokusy na lidech. To by bylo sociálně-ekonomické flagelantství“, uvedl k tomu Hala pro Českou justici.
Soudkyně Vítková však návrh zamítla s tím, že Ústavní soud věc posuzoval opakovaně, vždy s týmž výsledkem, tedy že příslušné ustanovení ústavně souladné je. Hala však avizoval, že se svých nároků nevzdá a obrátí se na Ústavní soud znovu sám poté, co o jeho věci pravomocně rozhodnou obecné soudy.

OS se však v této Halově kauze musí vypořádat ještě s poněkud kuriózní situací. Podle dokumentu, který má Česká justice k dispozici, totiž soudkyně Vítková již více než rok marně usiluje na policii a státním zastupitelství o zapůjčení trestního spisu, bez něhož je projednání věci prakticky nemožné. Hala tvrdí, že je to další z nestandardních okolností jeho případu. „Považuji za nemyslitelné, aby dvaadevadesáti svazkový spis údajně největší korupční kauzy své doby jaksi ‚nebyl k nalezení‘ právě ve chvíli, kdy se poškození domáhají svých nároků. Nepřekvapuje mne, že státní zastupitelství otálí s vydáním spisu, mapujícího jeho nezákonné postupy. Zaráží mě, že pohrdá soudem“, reagoval Hala.

Projednávání případu bude pokračovat v květnu dokazováním. Už v dubnu se ale bude OS zabývat paralelně projednávaným případem odškodnění za nezákonné stíhání exmanažera Haly pro držení dětské pornografie. V součtu se Hala domáhá více než 100 milionů korun za náklady obhajoby, ušlý zisk a nemajetkovou újmu.

(pd)