Soudce Ivan Elischer Foto: internet

Ministr Pelikán dočasně zprostil funkce obviněného soudce Elischera

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) dnes dočasně zprostil výkonu funkce obviněného soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera. Uvedla to mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová. Elischer čelí obvinění z přijímání úplatků a ovlivňování trestních řízení ve prospěch obžalovaných. Od poloviny března je ve vazbě kvůli možnému pokračování v trestné činnosti nebo působení na svědky.

„Zproštění je platné od zítřejšího dne. Důvodem zproštění byla velmi závažná pochybení uvedená v usnesení o zahájení trestního stíhání,“ sdělila Schejbalová.

Zproštění výkonu funkce navrhli státní zástupci. Elischer měl sice možnost se k návrhu vyjádřit, Pelikán však už po vzetí soudce do vazby avizoval, že Elischera výkonu funkce pravděpodobně zprostí. Tehdy ministr uvedl, že si nedokáže představit, že by Elischerovo vyjádření mohlo změnit jeho předběžný názor.

Mluvčí doplnila, že Elischer své vyjádření zaslal koncem minulého týdne a že ministerstvo uvedené argumenty v řízení o dočasném zproštění zohlednilo.

Dočasné zproštění trvá do pravomocného skončení trestního stíhání. Soudce bude po tu dobu pobírat polovinu svého platu.

Podle usnesení o zahájení stíhání hrozí sedmapadesátiletému Elischerovi až 12 let vězení za přijímání úplatků, zneužití pravomoci úřední osoby a nadržování Vietnamcům, které soudil v drogových kauzách. Trestnou činnost podle vyšetřovatelů páchal nejméně od května 2016. Zprostředkovatelem korupce byl údajně Hung Quoc Nguyen, který je také ve vazbě. Jeho „velmi blízké a nadstandardní vztahy“ se soudcem prý kriminalisté zadokumentovali nejméně od července 2013. S mužem se Elischer scházel i ve své kanceláři v budově vrchního soudu.

(čtk)