Ministr Pelikán loni uvedl, že si pod stromeček přeje oddlužovací novelu Foto: Facebook

Pelikán míří s insolvenční novelou do sněmovny: Situace dlužníků připomíná rozvoj nevolnictví

Příští týden by se na plénum Poslanecké sněmovny měla dostat oddlužovací novela insolvenčního zákona. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) věří, že ji prosadí. Pomáhá mu v tom i jeho politický náměstek Jeroným Tejc. Zvýšeného nápadu na insolvenčních úsecích soudů se ministr neobává, podle něj je prokazatelně odbřemenila předchozí novela. Rýsuje se navíc i možnost rozšíření oddlužení pro podnikatele.

Pelikán na tiskové konferenci představil důvody, které podle něj ukazují na nutnost přijetí novely zákona o rozšíření možnosti oddlužení pro fyzické osoby. Zopakoval nedávná čísla z Mapy exekucí, podle kterých je 4,67 milionu lidí v ČR v exekuci, z toho je 80 až 90 procent dluhů prakticky nevymahatelných. „Situace připomíná staré události v podobě rozvoje nevolnictví ve starém Římě, kdy se část obyvatel se stala závislou na bohatých. Situace se pak v historii mnohokrát opakovala,“ uvedl Pelikán na dnešní tiskové konferenci. Podle něj současný stav není v souladu s právním státem, protože beznadějně zadluženým lidem stát nenabízí žádné východisko kromě doživotní bídy.

Do procesu oddlužení by podle novely mohli lidé vstoupit bez ohledu na výši svých závazků. Proces by trval tři, pět nebo sedm let v závislosti na výši splacených dluhů. Předloha by odstranila nynější vstupní podmínku, podle níž musí být dlužník schopen uhradit během pěti let aspoň 30 procent svých dluhů. V době ekonomické konjunktury je podle ministra pravý čas na prosazení revoluční změny. V současné době dokonce Evropská komise projednává návrh, který by oddlužení rozšířil i pro podnikatele. „V tomto směru čekáme na celoevropské řešení,“ reagoval Pelikán na dotaz České justice, zda plánuje tuto novinku prosadit i do našeho práva.

Soudy jsou na tom dobře

Obavy z novely mají i předsedové soudů, kteří počítají se zvýšením nápadu na insolvenční úseky v řádech desítek procent. To ostatně připouští i Pelikán. Do procesu oddlužení by mohlo nově vstoupit 400 až 600 tisíc lidí. Podle Pelikána došlo k odbřemenění soudů předchozí insolvenční novelou. Protože nyní návrhy na oddlužení musejí být sepsány kvalitněji, poklesl podle něj nápad insolvencí o 10 až 15 procent. „Čísla mluví jasně. Vývoj sledujeme, ale situace v justici je v tomto směru dobrá,“ reagoval Pelikán na dotaz České justice, jaké změny připravuje v rámci justice.

Čtěte také: Nejvyšší soud: Pelikánova oddlužovací novela povede k frustraci věřitelů

Novela je podle ministra nabídkou pro dlužníky, kteří jsou motivovaní a chtějí se vrátit do normální ekonomiky. Nová pravidla podle něj nejsou žádnou dluhovou amnestií, ale systém poctivého splácení téměř veškerého výdělku věřitelům po dobu sedmi let. „Máme zde silnou skrytou chudobu, papírově mají někteří lidé příjmy na to, aby nedostali sociální dávky, ale o příjmy přijdou kvůli věřitelům. Na živobytí jim pak zbývá 6 až 9 tisíc korun měsíčně,“ uvedl Pelikán. Ten si od novely slibuje zlepšení pro českou ekonomiku, faktické snížení nezaměstnanosti nebo snížení množství vyplacených sociálních dávek. Novela podle ministra není namířena proti věřitelům. „Je to proti některým z nich, těm nejbezskrupulóznějším,“ řekl.

Autor Mapy exekucí Radek Hábl upozornil, že je Česko jednou z posledních zemí, kde je dosud hranice pro vstup do oddlužovacího procesu stanovena. Neexistuje ve Velké Británii, Francii, USA, Dánsku, Německu nebo Rakousku. „Společenská prospěšnost bohatě převyšuje zájmy věřitelů, plnění mají už dnes v úrocích, Rizikové prémie jsou velmi vysoké, když například kontokorent půjčuje na úrok 20 až 25 procent,“ míní dluhový expert. Podle Hábla nehrozí, že by soudy byly najendou zavaleny stovkami tisíc nových insolvencí, protože by je neměl kdo sepisovat. „Současně jsme schopni navýšit kapacitu zhruba na 40 až 50 tisíc návrhů ročně,“ uvedl.

Pelikán novelu nestihl prosadit v minulém volebním období, když zákon dvakrát nepřešel přes první čtení ve Sněmovně. Poslanci k zákonu nestihli dokončit úvodní debatu. Někteří opoziční pravicoví poslanci tento záměr v minulosti kritizovali jako „socialistický experiment“, což dnes Pelikán opět odmítl. Podle ankety České justice ani nyní nebude mít návrh v Poslanecké sněmovně snadnou cestu.

(epa)