Policista Havránek způsobil podle obžaloby státu škodu 14 mil. Kč

Ředitel benešovské policie Pavel Havránek způsobil podle státního zástupce České republice škodu přes 14 milionů korun. Obžaloba, která dnes zazněla u pražského městského soudu, tvrdí, že Havránek se v letech 2009 a 2010 podílel coby ekonomický náměstek středočeského policejního ředitelství na zmanipulování řady výběrových řízení. Za zneužití pravomoci mu hrozí pět až 12 let vězení. Muž obvinění popírá.

Sedmačtyřicetiletý Havránek, který navzdory stíhání zůstal v čele benešovských policistů, se podle žalobce Jiřího Zdražila dopustil také pletich při veřejné soutěži, porušování povinnosti při správě cizího majetku a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Obžaloba se týká tendrů z doby, kdy byl náměstkem šéfa středočeské policie Václava Kučery. Kučera ho odmítl odvolat s tím, že by to bylo pouhé gesto a že každou obdobnou záležitost posuzuje individuálně.

Havránek dnes soudnímu senátu řekl, že se žádného trestného činu nedopustil. „Vždy jsem postupoval v souladu se zákonem a v zájmu mého zaměstnavatele tak, abych ho nepoškodil, natož abych pro sebe získal nějakou výhodu,“ prohlásil. „Jsem z policejní rodiny, veškeré moje příbuzenstvo pracuje u policie. Práce u policie se tak stala mým osudem a doufám, že v ní budu moci pokračovat,“ uvedl.

Zdůraznil, že dosud nikdy nebyl kázeňsky trestán, naopak byl několikrát vyznamenán policejním prezidentem. Zmínil také to, že v dané době docházelo na krajském ředitelství k reformě, která obnášela i přesouvání činností na jiné odbory. „Docházelo k nekomunikaci mezi útvary i k neschopnosti některých zaměstnanců ty nové úkoly řešit,“ podotkl.

Na lavici obžalovaných dnes usedlo celkem šest lidí. Vedle Havránka čelí stíhání i někdejší vedoucí odboru správy majetku středočeských policistů Miloslav Stupka, informatik z odboru rozpočtu a účetnictví Aleš Foltýn a vedoucí oddělení materiálně-technického zajištění Vladimír Němeček. Zbývající dva obvinění jsou zástupci firem, které policisté údajně zvýhodnili na úkor jiných soutěžitelů – Tomáš Kačírek z ostravské společnosti AutoCont a Bohumil Hlouch z pražského Impromatu.

Obžaloba tvrdí, že Havránek z pozice náměstka v roce 2009 neoprávněně vyjímal zakázky z působnosti pokynu šéfa krajského ředitelství, a umožňoval tak manipulovat jednotlivé tendry. Kupní smlouvy s předem vybranými vítězi pak podepsal, ačkoliv věděl, že výběrové řízení se neuskutečnilo řádně. V roce 2010 pak prý Havránek neoprávněně pověřoval prováděním zmanipulovaných tendrů „bezmezně oddaného“ Foltýna, ačkoliv věděl, že správně by se jimi měl zabývat jiný odbor.

Havránka i ostatní obviněné z řad policie prý k trestné činnosti vedla mimo jiné snaha „stůj co stůj vyčerpat veškeré finanční prostředky ze státního rozpočtu“, které mělo krajské ředitelství k dispozici. Nákup zboží – například tiskáren, tonerů nebo notebooků – byl přitom nadbytečný a nehospodárný, protože policisté měli těchto předmětů dostatek na skladě.

Středočeské policejní ředitelství se k trestnímu řízení nepřipojilo s žádostí o náhradu škody. Jeho zmocněnec to dnes zdůvodnil tím, že z materiálů dodaných vyšetřovateli prozatím škodu nedokázalo vyčíslit.

(čtk)