ÚS dospěl k závěru, že skutek není trestným činem Foto: archiv

Předkládání falešných důkazů poslanci proberou s advokáty, projednávání novely přerušili

Zejména kvůli některým pochybám o plánovaném zavedení nového trestného činu maření spravedlnosti dnes sněmovní ústavně-právní výbor přerušil projednávání vládního návrhu širších změn trestního zákoníku. Maření spravedlnosti poslanci proberou koncem dubna na semináři i se zástupci advokátů, jichž by se nový trestný čin mohl týkat. Míří na předkládání falešných nebo pozměněných důkazů v trestním řízení, případně na navádění ke křivému obvinění nebo výpovědi.

Pochyby zaznívaly zejména od předsedy výboru Marka Bendy (ODS), který soudí, že nový čin by mohl obecně pozměnit práva obviněného člověka na obhajobu. „Vůbec nevíme, co nový skutek udělá,“ uvedl. Podle bývalé ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) někteří advokáti upozorňují na to, že navrhované znění ustanovení o maření spravedlnosti je poměrně vágní. Česká justice o návrhu podrobně informovala.

Zástupci ministerstva spravedlnosti ale zdůrazňovali, že navrhovaný skutek míří například na padělané směnky nebo smlouvy s účelově nesprávným datem. Policie by navíc musela advokátovi dokázat, že věděl, že je důkaz padělaný. Práv obviněného hájit se i lží by se prý čin nedotkl.

Vládní novela také například předpokládá, že z trestního zákoníku zmizí činy podílnictví, začlení se pod legalizaci výnosů z trestné činnosti. Rozšířit by se měl postih takzvaných zahraničních teroristických bojovníků nebo kyberterorismu. Předloha se týká rovněž násilí na ženách. Přizpůsobila by tuzemské trestní právo tak, aby Česko mohlo ratifikovat takzvanou Istanbulskou úmluvu o prevenci a boji proti násilí na ženách.

Novela se věnuje i dalším oblastem. Upravuje například možnost nařídit předběžné uchování dat uložených v počítačovém systému nebo na nosiči informací pro účely trestního řízení. U trestného činu úplatkářství zavede návrh nově trestnost nepřímého slíbení nebo požadování úplatku. U korupce by norma rozšířila určitou formu účinné lítosti. Mohla by se vztahovat i na člověka, jenž už požadovaný úplatek poskytl a hned potom to oznámil policii, nejen na případy, kdy požadovaný úplatek pouze slíbí.

(čtk)